BezzegRománia: újabb statisztikában végeztek utolsó helyen keleti szomszédaink

Uniós szinten náluk olvasnak a legkevesebben.

2024. 08. 13. 9:29
OSZK
Az OSZK nemcsak újságokat, könyveket is digitalizál. Fotó: OSZK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eurostat legfrissebb felméréséből kiderült, hogy Romániában olvasnak a legkevesebben az egész Európai Unióban. A 2022-es felmérésben a romániai lakosság mindössze 29,5 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban olvasott könyveket. Ezzel Románia a dobogó csúcsára állhatott Ciprus (33,1 százalék) és Olaszország (35,4 százalék) azon országok között, ahol a legkevesebben olvasnak az EU-ban – írta meg a Mandiner.

A rangsor másik végén Luxemburg található, ahol a megkérdezettek 75,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy olvasott legalább egy könyvet az előző évben. Luxemburgot Dánia (72,1 százalék) és Észtország (70,7 százalék) követi. 

Magyarországon az olvasási arány 52,3 százalék volt 2022-ben, ami alig marad el az uniós átlagtól (52,8 százalék).

A 16 évesnél idősebbek olvasási szokásait vizsgáló statisztikák azt mutatják, hogy a fiatalabb generációk valamivel gyakrabban olvasnak. Az európai 16–29 évesek körében 60,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy olvas könyveket, de az arányuk az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. A 65 év felettiek esetében ez az arány már csak 47,2 százalék – írják.

Statisztika az adatokkal Forrás: Eurostat

Romániában a helyzet a következőképpen alakul: 

  • a 16–29 év közötti korosztály 52,9 százaléka olvas rendszeresen
  • a 30–54 év közöttiek esetében ez az arány már visszaesett 28,4 százalékra
  • az 55–64 év közötti korosztályban 22,7 százalékuk mondta azt, hogy szokott olvasni
  • míg 65 év felettiek mindössze 18,9 százaléka olvas rendszeresen.

Az adatokból az is kiderül, hogy a nők lényegesen nagyobb arányban olvasnak, mint a férfiak. Az Európai Unióban a nők 60,5 százaléka, míg a férfiaknak csak 44,5 százaléka vallotta, hogy rendszeresen olvas.

Romániában a 16 évesnél idősebb nők 34,4 százaléka olvas, míg a férfiak körében ez az arány 24,2 százalék. A romániai fiatal férfiak 44,8 százaléka olvas rendszeresen, míg a fiatal nők esetében ez az arány 62,3 százalék. Az idősebb korosztályban ez a különbség csökken, a 65 év felettiek közül a nők 19,1 százaléka, míg a férfiak 18,7 százaléka vallotta azt, hogy olvas könyveket.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: OSZK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.