Bodrogi Gyula: Gratulálok Fásy Ádámnak!

Vajon mit szól a Nemzet Színésze, a híres rockzenész és a szegedi múzeumigazgató Fásy Ádám Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéséhez?

2024. 08. 20. 10:40
Budapest, 2016. november 20. Fásy Ádám a Miss Universe Hungary döntõjének közvetítése elõtt a TV2 stúdiójában 2016. november 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fásy Ádám párját ritkító életutat járt be eddig. Egy szegény Békés vármegyei család tizennegyedik gyermekeként látta meg a napvilágot. A legkisebb fiú volt pincér, szakács, vezetett éttermeket, igazgatott szállodákat, első emberként irányított játékkaszinót, sőt kaszinóláncot délkelet-európai regionális vezérigazgató-helyettesként. A szélesebb nyilvánosság akkor ismerte meg, amikor szépségversenyeket kezdett szervezni. Az ő nevéhez kötődött másfél évtizeden át a Miss Universe Hungary és a Miss World Hungary, amelyek a világversenyeken részt vevő magyar szépségkirálynők révén járult hozzá hazánk – no és a magyar nők – jó hírének erősítéséhez. Mellesleg egyik versenyzője Európa Szépe lett. Napjainkban a Magyarok Világszépe versenyt rendezi, amelyre azoknak a hölgyeknek a jelentkezését várják a világból, akik magyar identitással rendelkeznek. 2005-ben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy 

közelebb hozza a kultúrát az emberekhez, és vándorkiállítást szervez a magyar festőfejedelem, Munkácsy Mihály azon műveiből, amelyek Pákh Imre műgyűjtő tulajdonában állnak. Fásy Ádám a Munkácsy Alapítvány elnökeként idén januárban Székesfehérváron a vándorkiállítás ötmilliomodik látogatóját köszönthette. 

No és ne feledkezzünk meg a Fásy Mulatóról és a Zeneexpresszről sem, ami népszerűvé tette szerte az országban és számos előadónak biztosított megjelenést, köztük két világhírű zenésznek is.

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje nem az első kitüntetése Fásy Ádámnak, ezekből most emeljünk ki néhányat. Az egyik az Év mecénása díj, amit 1998-ban kapott. A másikat 

Donald Trump, az USA volt elnöke és mai elnökjelöltje adta, akiről tudni kell, hogy egy időben a Miss Universe tulajdonosa volt. Ebben a minőségében díjazta a Fásy Ádám vezette magyar szépségversenyt, ami a világ szépségversenyei közül 2000-ben elnyerte a legjobb karitatív szervezetnek járó díjat. 

Idén pedig szülővárosa, Gyomaendrőd díszpolgári címet adományozott Fásy Ádámnak, aki így a mondásra rácáfolva próféta lehet a saját hazájában, pontosabban szűkebb pátriájában.

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze:

Gratulálok ezúton is Fásy Ádámnak! Megérdemelte, megdolgozott érte! Ahogy én látom, lépésről lépésre építette fel önmagát. Bármibe fogott is, azt sikerre vitte, márpedig ezt kevés ember mondhatja el magáról.

Szigeti Ferenc, a Karthago együttes vezetője, ugyancsak a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés birtokosa: „Elfogadom, hogy a sorainkban tudhatjuk Fásy Ádámot. Ahogy én ismerem, minden téren professzionális, legyen az szépségverseny, a Munkácsy-életmű ápolása vagy éppen szervezőtevékenysége. 

Kiválóan megtalálta azt a műfajt, amiben népszerű tud lenni. 

Én járom az országot, szinte minden szegletében megfordultam már, s látom, milyen tömegeket tud megmozgatni.”

Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója: „Ha valaki, akkor Fásy Ádám megérdemelte ezt a kitüntetést. Most jár harmadszor a Munkácsy-vándorkiállítás Szegeden. Mindenkiben kialakul egy kép arról, akit csak hírből ismer. Amikor személyesen megismertem Fásy Ádámot, mint a Munkácsy Alapítvány elnökét, pozitívan csalódtam benne. 

Az a kultúrmisszió, amit ő teljesít, tiszteletre méltó és példamutató. Emberfölötti munkával igyekszik elérni, hogy minél több magyar ember ismerje meg Munkácsy festészetét. Méltó díj az arra méltó embernek.”

 

Aki megosztaná a sikert

,,Hálás vagyok és megtisztelő ez a kitüntetés. Meggyőződésem, hogy mindezt nem érhettem volna el egy harmonikus családi háttér nélkül. Feleségem és lányom támogatása mindig biztos alapot nyújt. Most újult erővel folytatom eddigi munkásságomat, beleértve a Munkácsy-kiállítások szervezését is, amelyben kiemelkedő szerepe van Boros Judit művészettörténésznek és az alapítvány titkárának, Hedrich Bélának egyaránt. 

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Munkácsy Mihály művészetének lenyűgöző világát minél több emberhez eljuttassuk,

lehetőséget teremtve arra, hogy mindenki átélhesse az alkotásaiban rejlő időtlen szépséget – nyilatkozta megkeresésünkre Fásy Ádám.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.