Hankó Balázs: A kormány a Sapientia egyetem újabb ingatlanának a felújítását támogatja Kolozsváron + fotók

A magyar kormánynak az a feladata, hogy segítse a fiatalokat a Kárpát-medencében, hogy olyan jövőjük legyen, amire bizton támaszkodhat a nemzet. Ezért a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) újabb belvárosi ingatlanának felújítását támogatja 560 millió forinttal Kolozsváron – jelentette be Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter pénteken az erdélyi városban.

Forrás: MTI2024. 08. 23. 15:48
HANKÓ Balázs Zoltán
A magyar kormány támogatásával újul meg az EMTE újabb ingatlana Kolozsváron - jelentette be Hankó Balázs (Fotó: MTI/Kiss Gábor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város főteréhez közeli műemlék épület korszerűsítése után a Makovecz-program vendégtanárainak és a szakkollégiumoknak biztosít majd otthont.

TONK Márton; KATÓ Béla; HANKÓ Balázs Zoltán
A magyar kormány támogatásával újul meg az EMTE újabb ingatlana Kolozsváron (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Nekünk az a feladatunk, a küldetésünk, hogy a magyar fiatalok a Kárpát-medencében egyszerre legyenek versenyképesek és őrizzék meg a magyar identitásunkat – hangsúlyozta Hankó Balázs a Jókai (románul Napoca) utca 5. szám alatti ingatlan udvarán tartott sajtótájékoztatón.

Megköszönte a Sapientia alapítvány és egyetem képviselőinek, hogy értékálló, értékőrző és értékteremtő munkát végeznek, amely egyszerre figyel a versenyképességre és az identitás megőrzésére.

Hangsúlyozta: az a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar fiatalok kiváló magyarok legyenek, mert általuk biztosított a jövő még sok száz, sok ezer évig, ehhez pedig a szülőföldjükön kell megerősíteni őket.

Kató Béla erdélyi református püspök, a Sapientia alapítvány elnöke rámutatott: a kolozsvári, erdélyi magyarság csak az intézményeiben maradhat meg. Tehát nekünk kellenek ilyen szigetek, területek, várak (…), ahol önmagunk lehetünk – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy az egyetem Marosvásárhelytől eltérően Kolozsváron nem tudott egyetlen helyen egyetemi campust alapítani, így a belvárosban vásárolt meg több ingatlant. Aláhúzta: a magyar közösség otthon van ezekben, együtt azokkal, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, kultúrát képviselik. Egy párhuzamos társadalmat is építünk, amelyik azonban nem egy elzárt gettó, hanem mindegyik épületen van kapu, ezen is. Ki és be lehet járni rajta – mondta a püspök.

Aláhúzta, hogy a gyakori váddal ellentétben nem a budapesti politika akarja megvenni, befolyásolni, irányítani az erdélyi magyarok életét, hanem az erdélyi magyar közösségnek vannak céljai, tervei, programja, és ehhez kéri a magyar kormány támogatását.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora elmondta: az ingatlant 2021-ben vásárolta meg a Sapientia alapítvány a magyar kormány támogatásával, és önerőből tataroztatta a főhomlokzatát, hajtott végre javításokat rajta.

A magyar kormány támogatásával újul meg az EMTE újabb ingatlana Kolozsváron (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Közölte: az egyetemnek – akárcsak a középkori Kolozsvárnak – mind a négy égtáj felé van kapuja, azaz négy belvárosi ingatlanja van, amelyeket magyar kormánytámogatással tudtak megvásárolni, felépíteni, felújítani. A mostani beszerzését egy 2018-as kormányhatározat tartalmazta a Makovecz-programhoz társult lakásvásárlási program elemeként. Az épület fenntartását főként az utcafronton lévő üzlethelyiségek bérbeadása biztosítja.

A 2000 négyzetméter alapterületű, kétszintes épületben vendégtanári lakásokat alakítanak ki a Makovecz-program keretében fél évig vagy egy évig Kolozsváron tartózkodó egyetemi oktatók számára, és a szakkollégiumok is itt kapnak helyet.

Jelenleg a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) irodája működik benne.

Újságírói kérdésre elhangzott:

a magyar állami támogatás az ősz elején, két részletben érkezik, és a helyreállítási munkálatok kezdeti szakaszának a költségeit fedezi, a fennmaradó összeget még elő kell teremteni.

A munkálatok a 19–20. század fordulóján épült kétszintes ingatlan eredeti állapotába való helyreállítását célozzák. Mivel előre nem látható gondok is felmerülhetnek, az illetékesek nem mertek pontos határidőt mondani a munkálatok befejezésére. A belvárosi ingatlant egy neves kolozsvári magyar professzor családjától vásárolta meg az alapítvány.

Tonk Márton újságírói kérdésre elmondta: az ingatlant megvásárlása óta saját erőből tartja fenn az egyetem, és a jövőben is a bérlemények révén szeretné működtetni. Közölte: jelenleg az erdélyi magyar magánegyetem éves költségvetésének 75 százalékát biztosítja a magyar kormány, a fennmaradó 25 százalékot más bevételi forrásokból teremtik elő, és utóbbi számot a jövőben tovább szeretnék növelni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.