A terézvárosiakon múlik, betiltják-e az airbnb-t

Helyi népszavazás lesz a kérdésben.

2024. 08. 01. 12:46
BPM_2020070801 Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Mát
A belvárosi, egyetemközeli garzonok a legkeresettebbek az egyetemisták körében Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügydöntő szavazást tartunk az Airbnb-ről – írta közösségi oldalán Soproni Tamás, Terézváros polgármestere. 

A politikus elmondta, ma 1468 legális rövid távú szálláshely üzemel a kerületben, amely közel 8 százaléka az összes lakásnak.

A rövid távú szálláshelykiadás mindenkit érint, és mindenkit máshogyan. Van, akinek a megélhetést jelenti, másnak olcsó szálláshelyet, sokan gyűlölik, mert zavarja otthonuk békéjét, mások észre sem veszik, hogy váltogatják egymást a lakók a szomszédukban. Áldás vagy átok az Airbnb? Tiltsuk be vagy hagyjuk békén?

– tette hozzá Soproni, majd hozzátette, mindkét oldalon állnak érvek: rengetegen dolgoznak rövid távú szálláshelyeken házigazdaként, takarítóként, az önkormányzat tavaly 670 millió forint idegenforgalmi adót szedett be az ilyen típusú szállláshelyektől, ugyanakkor rengeteg problémát okoznak az itt élőknek, és részben ezek hatására ürülnek ki a belvárosi kerületek. 

A népszavazáson online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek. Az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát pedig a törvényi felhatalmazás alapján végrehajthatják. 

Ahhoz, hogy a lakók a lehető legtájékozottabb döntést hozhassák, svájci mintára minden háztartásba eljuttatunk egy kiadványt, amely tartalmazni fogja a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről érveket, illetve szakmabelieket és lobbistákat is megszólaltatunk egy konferencia keretében

– emelte ki Soproni, majd elmonda, a szavazáson feltett pontos kérdés így hangzik majd: ,,Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.