Rekordot döntött Varga Mihály, nincs még egy ilyen pénzügyminiszter Európában

Nagyon régóta vezeti már a pénzügyminisztériumot a rutinos fideszes politikus.

2024. 08. 16. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály lett a magyar történelem legrégebben hivatalban lévő pénzügyminisztere, megelőzve a korábbi rekordtartó Lukács Lászlót, aki a XIX. század végétől a XX. század elejéig töltötte be a posztot. Lukács 4634 napig vezette a pénzügyi tárcát, Varga lassan eléri a 4700 napot – írta meg a Bors. A bulvárlap a rekord kapcsán megkereste magát a pénzügyminisztert is, aki így reagált: 

Nem a címek vagy a rekordok számítanak, hanem a rám bízott feladatok maradéktalan teljesítése. Amíg a miniszterelnök számít a munkámra, addig teszem a dolgom az ország és a magyar emberek érdekében.

A lap emlékeztet arra, hogy Varga Mihály első alkalommal 2001 és 2002 között látta el a pénzügyminiszteri feladatokat, majd 2013-tól napjainkig ismét ő irányítja a tárcát. 

Varga Mihály rekorddöntésével olyan ismert történelmi személyeket előzött meg a hivatali idők rangsorában, mint Wekerle Sándor (aki három alkalommal összesen 3638 napot töltött hivatalban pénzügyminiszterként) vagy Szapáry Gyula (a kiegyezést követő évtizedekben 2991 napot volt tárcavezető). Faluvégi Lajos a Kádár-korszakban 3335 napon át viselte a tisztséget, ezzel a rangsorban a negyedik helyet foglalja el. 

Az öt leghosszabb hivatali idejű pénzügyminiszter a magyar történelemben:
1. Varga Mihály: 4692 nap
2. Lukács László: 4634 nap
3. Wekerle Sándor: 3638 nap
4. Faluvégi Lajos: 3335 nap
5. Szapáry Gyula: 2991 nap

A jelenleg hivatalban lévő európai pénzügyminiszterek körében sem találunk olyan személyt, aki ilyen hosszú időn keresztül kitartott volna a posztján. 

Varga Mihály 1988-ban lépett be a Fideszbe, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei csoport alapítója. 1990-től a párt Országos Tanácsának tagja, 1992 és 1993 között elnöke. 1993 és 1995 között a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének elnöke, 1994 és 2003 között országos alelnöke és gazdasági kabinetjének vezetője, 1990 óta folyamatosan országgyűlési képviselő. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.