A rendezvény idei célja bemutatni, milyen izgalmas a magyar gasztrokultúra, valamint, hogy a Kárpát-medence tradicionális ételei mellett mennyire megférnek a magyar konyhában a modern, izgalmas fogások is - mondta el Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője a rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
Gazdag a világa azoknak az ételeknek, amelyeket üstben, bográcsban vagy fazékban készítenek el kifejezetten tűz fölött, nagyon sok recept, technológia és alapanyag kapcsolódik ezekhez az ételekhez, amelyeket az ünnepi hétvége alatt a közönség is jobban megismerhet. Hozzátette: a helyszínen a profi séfek mellett amatőr szakácsok is főznek majd.
– mondta a szervező.
A rendezvényen a hagyományokhoz híven a közönség először kóstolhatja majd meg az idei Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint az év Szent István-napi kenyereit.
Az év Szent István-napi kenyere
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, idén a kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett az év Szent István-napi kenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében pedig szintén a Balmaz Sütöde Kft. jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerét díjazták. A tavaly életre hívott, és idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije lett a nyertes, amely egy juhtúróval, sonkával, lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant. A kenyerek versenyét 13. alkalommal hirdették meg, amelyre idén rekordszámú, csaknem 100 terméket neveztek a három kategóriában - mondta el Septe József, aki át is adta a díjazottaknak az elismeréseket.
Magyarország tortája
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az idei Magyarország tortája verseny győztesének, a váci Édes Vonal cukrászdából Kovács Alfréd cukrásznak adta át az elismerést a Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos tortáért. A desszert egy könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.
Az idén 18. alkalommal meghirdetett versenyen a jelentkezőknek úgynevezett szuperélelmiszereket kellett felhasználniuk, mivel a szervezők a gazdag beltartalmú értékekkel rendelkező, magyar alapanyagokra szerették volna felhívni a figyelmet - ismertette Selmeczi László. A második helyezett Fodor Sándor (a budapesti Habcsók Cukrászda) Rigófütty nevű tortája lett, míg a harmadik helyen Novák Ádám és Domonkos Noémi (a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház) Fekete gyöngy elnevezésű alkotása végzett.
Cukormentes nyertes
Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója adta át a Magyarország cukormentes tortájának járó elismerést, amelyet a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László vehettek át a Zöld Málna elnevezésű, málnás-pisztáciás-fehércsokoládés-rózsavizes tortájukért. A tortában a pisztácia egyaránt megjelenik a piskótában és a mousse-ban is, édes ízét a piros málnazselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi különlegessé. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével megrendezett verseny második helyezettje szintén a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház alkotása, amely a Fűszeres Vilmos nevet kapta, míg a harmadik helyen Gyuris László és Reisinger Ferenc (a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház) Intuíció elnevezésű alkotása végzett.