A rendezvény idei célja bemutatni, milyen izgalmas a magyar gasztrokultúra, valamint, hogy a Kárpát-medence tradicionális ételei mellett mennyire megférnek a magyar konyhában a modern, izgalmas fogások is - mondta el Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője a rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.
Gazdag a világa azoknak az ételeknek, amelyeket üstben, bográcsban vagy fazékban készítenek el kifejezetten tűz fölött, nagyon sok recept, technológia és alapanyag kapcsolódik ezekhez az ételekhez, amelyeket az ünnepi hétvége alatt a közönség is jobban megismerhet. Hozzátette: a helyszínen a profi séfek mellett amatőr szakácsok is főznek majd.
– mondta a szervező.
A rendezvényen a hagyományokhoz híven a közönség először kóstolhatja majd meg az idei Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint az év Szent István-napi kenyereit.
Az év Szent István-napi kenyere
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, idén a kenyerek közül a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Nagyapám kenyere burgonyával lett az év Szent István-napi kenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében pedig szintén a Balmaz Sütöde Kft. jalapenós, cheddar sajtos, vadkovászos kenyerét díjazták. A tavaly életre hívott, és idén sós változatban meghirdetett sétálósütemény kategóriában a mórahalmi Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggelije lett a nyertes, amely egy juhtúróval, sonkával, lilahagymával töltött, szegedi paprikával színezett francia croissant. A kenyerek versenyét 13. alkalommal hirdették meg, amelyre idén rekordszámú, csaknem 100 terméket neveztek a három kategóriában - mondta el Septe József, aki át is adta a díjazottaknak az elismeréseket.
Magyarország tortája
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az idei Magyarország tortája verseny győztesének, a váci Édes Vonal cukrászdából Kovács Alfréd cukrásznak adta át az elismerést a Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos tortáért. A desszert egy könnyű, mandulalisztes, mákos piskótából, lágy fehércsokoládé-krémből, ropogós feketeszezám-grillázsból áll, valamint megjelenik benne a máklikőr és a feketeribizli is.