A lopás vádja elől a mentelmi jog mögé bújik Magyar Péter

Magyar Péter álláspontját mindig az aktuális érdekei határozzák meg, a jelek szerint így viszonyul a képviselőket megillető mentelmi joghoz is. A Tisza Párt elnöke a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választások előtti kampányban még a mentelmi jog eltörlését ígérte, sőt azzal kérkedett, hogy neki nincs szüksége rá, hiába indítanak ellene bármennyi pert is.

Forrás: Origo2024. 09. 29. 9:24
Magyar Péter, a Tisza párt elnöke a köztévé vendége volt Forrás: Képernyőfotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origo felidézte, mit mondott Magyar Péter a Derecskén tartott fórumán május 6-án: 

A mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam. Bár egyébként lehet, hogy nekem például szükségem lenne rá, mert éppen harminc eljárást indítottak ellenem, és nyilván ez lesz a következő két évben is. De ennek ellenére sem fogom felvenni az európai parlamenti képviselői mandátumot, amivel egyébként járna ugyanúgy mentelmi jog.

Később, a június 21-i diszkóbotránya után már egészen másként állt a kérdéshez, esze ágában sincs lemondani az EP-képviselőként őt is megillető jogi védettségről. 

Valójában szó sem eshetne a kérdésről, ha Magyar tartja magát ahhoz, amit a kampányban folyamatosan hangoztatott, nevezetesen, hogy semmiképp nem megy Brüsszelbe, nem veszi fel az EP-mandátumát, mert itthon kíván politizálni.  

Ellenben mint ismert, ezt az ígéretét is megszegte, és most a képviselői mentelmi joga mögé bújik a felelősségre vonás elől. Az Európai Parlament döntésén múlik, hogy a hatóságok  elindíthatják-e az eljárást Magyar Péter ellen, miután csütörtökön lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként 

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az EP elnökénél Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére.

Ennek előzménye, hogy az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen június 21-én éjszaka a Tisza Párt elnöke botrányosan viselkedett, majd amikor egy férfi videózni kezdte őt, szóváltásba keveredett vele. A vita során Magyar hirtelen mozdulattal kivette a sértett kezéből a telefont, és azt zsebre tette, ellopta, majd többszöri kérés ellenére sem adta vissza, sőt letagadta, hogy a készülék nála lenne. 

Miután a szórakozóhelyet elhagyta, a Duna felé indult, lesétált a vízpartra, és a folyóba dobta a készüléket. Ez pedig az ügyészség szerint lopás bűncselekményének minősül. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.