Apokaliptikus tűzvész pusztít Vas vármegyében: kétszáz hektár lángokban, és a tűz egyre csak terjed

Ilyen elképesztően pusztító tűzvész rég volt Magyarországon.

2024. 09. 05. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas lángok pusztítanak közel 200 hektáron, égnek a fenyvesültetvények, aljnövényzetek és az erdős részek,  jelenleg egy sertéstelepért küzdenek nagy erőkkel a tűzoltók Vönöck és Kenyeri között – írja a Katasztrófavédelem.

Mezőgazdasági munkagépek is csatlakoztak Forrás: Vaol

Továbbra is hatalmas területen, közel 200 hektáron pusztítanak a lángok Csönge határában. A lakóházak közelében sikerült megfékezni a lángokat, így azok már nincsenek veszélyben, de újabb és újabb helyeken gyullad ki az erdő és a száraz bozótos

– írja a Vaol.hu

Az oltáshoz Győr és Badacsonytomaj tűzoltói is csatlakoztak, rajtuk kívül a sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati tűzoltók, illetve a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók vannak a helyszínen. 

Rengeteg önkéntes is csatlakozott a munkálatokhoz, lajtos kocsik, földmunkagépek is dolgoznak, több helyi segít fák kivágásában is

– írják.

Kiemelték azt is hogy a hatalmas tűzvészben több vadállat is elpusztult. 

Az állatok is menekülnek Forrás: Vaol

„Rengeteg önkéntes dolgozik a hivatásos tűzoltók mellett a Csönge közelében lángoló erdőtűznél. Az önkormányzatok is összefogtak, de egyénileg is sokan segítettek ásványvízzel, étellel, munkagépekkel és kéziszerszámokkal is” – írják.

A helyiek vizet és ételt hordanak a mentésben részt vevőknek Forrás: Vaol

Sokkoló videót osztottak meg a helyszínről a celldömölki tűzoltók

Szinte az egész vármegyében látni lehet a füstöt

Elképesztően nagy területen tombol a tűz Forrás: Vaol

A helyszíni beszámolók szerint egy asszony, nagy táskába bepakolt néhány ruhát és a fontosabb személyes tárgyait és a könnyeivel küszködve nézi a pusztítást. A tűzoltók nyugtatják, hogy mindent megtesznek azért, hogy a lángok ne pusztíthassanak a településen – írja 112press.

A helyiek is aktívan segítenek Forrás: Vaol

A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a fenyvesek további közel ötven hektárnyi területen égnek. A tűzeset megfékezésén jelenleg is négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók egységei nagy erőkkel dolgoznak. Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről, Badacsonytomajról érkeztek hivatásos, Celldömölkről, illetve Répcelakról önkormányzati és Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók a helyszínre, akik 17 gépjármű-fecskendővel, 6 vízszállító járművel és két erdőszerrel, és mintegy 120 fővel több oldalról jelenleg is oltják a lángokat – írja a Katasztrófavédelem az új közleményében.

Kimerült tűzoltók a helyszínen Forrás: Vaol

Borítókép: Helyszíni kép (Forrás: Vaol)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.