Az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszakának tekinthető

Az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszakának tekinthető. Többet sikerült elérni, mint az ezt megelőző hatvan évben bármikor – hangsúlyozta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

Forrás: MTI2024. 09. 05. 20:32
BUS_3591
Kurultáj Bugacon Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigmond Barna Pál a Kiskunhalasi őszi tárlat Paál Albert tájfestészetét bemutató kiállításának megnyitóján azt mondta, amikor a szabadságért való harcunkra gondolunk, mindig eszünkbe kell hogy jusson: mi, magyarok nem egy üres térben létezünk és cselekszünk, nem a semmiből jöttünk és cselekszünk, és bízunk benne, hogy ez nem a semmi felé halad.

Kiemelte: itt van nekünk az egyedi és csodálatos nyelvünk, a rendkívül gazdag kultúránk, történelmünk és tehetséges művészeink, többek között Thorma János és Paál Albert.

Ők a bizonyítékai annak, hogy van értelme a szabadságunkért harcolni, mert a maguk idejében ők is ezt tették, mert néha akár az ecset, akár a toll, vagy akár a zene is tud olyan hatékony lenni, mint a fegyver

– fűzte hozzá. Az államtitkár a múzeum névadójáról, Thorma Jánosról azt mondta, olyan ember volt, aki nemcsak szerette Magyarországot, nemzetét, hanem éveket szentelt annak, hogy függetlenségének és szuverenitásának fontos pillanatait ábrázolja.

Annak, hogy az elmúlt 14 év a modern kori magyar nemzetpolitika legaktívabb időszaka legyen, az volt az előfeltétele, hogy a hatalmon lévő kormány a magyar nemzeti érdek minden téren való képviseletét fölvállalja

– hangsúlyozta, hozzátéve: a nemzet határok feletti közjogi egyesítésével ma elmondható, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Az ukrajnai háborúról szólva Zsigmond Barna Pál azt mondta, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ismét béke legyen a szomszédságunkban, mert csak a békében lehet igazán tervezni a jövőt.

Bányai Gábor kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Paál Albert a nagybányai művésztelepen alkotott, és a nagybányai stílusban érezhető, hogy az nekünk készült, rólunk szól.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere (Fidesz–KDNP) kiemelte: Halas a művészetek városa, és arra fognak törekedni, hogy ez így maradjon a jövőben is.

A kiállításról szóló sajtóanyagban azt írták: Paál Albert 1895-ben született Aradon, egy olyan korszakban, amelyet társadalmi és politikai változások jellemeztek. 

Festészeti tanulmányait a híres nagybányai művésztelepen végezte. A festőművész alkotásai a 19. századi tájképfestészet hagyományait viszik tovább, mindeközben egyedi stílust teremtve, amely a posztimpresszionizmus jegyeit viseli magán. A kiállításon bemutatott 24 festmény nyolc magángyűjtő kollekciójából származik, és különböző helyszíneket örökít meg, amelyek a művész életének meghatározó helyszínei voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.