Ez hangos lesz: éjszakai kiképzésre indulnak a Gripenek

Kiképzési repüléseket tartanak.

Forrás: MTI2024. 09. 19. 11:31
Kiképzési gyakorlatot tartottak a honvédség Gripenjei
Fotó: Ujvári Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiképzési repüléseket végez az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. repülődandár ma 16 óra és éjfél között, így az alábbi települések térségében nagyobb zaj- és hanghatásokra kell számítani: Kecskemét, Eger, Debrecen, Miskolc, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, Orosháza, Békéscsaba, Szigetvár, Nagyatád, Kadarkút, valamint Kaposvár – tájékoztatott a repülődandár.

A délutáni és az esti repülés az éves kiképzési tervnek megfelelően, a pilóták képzettségének fenntartása, illetőleg a légtérvédelem folyamatos biztosítása érdekében történik. A lakosság megértését és türelmét kérték.

Fotó: Ujvári Sándor

Elképzelhető, hogy gyakrabban hallhatjuk majd éjszaka a „vasmadarakat”. Ugyanis mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, hazánk jelenleg tizennégy darab JAS–39 Gripen vadászbombázót, tizenkét együléses C-t és két kétüléses D változatot lízingel, ezek egyfelől 2026-ban állami tulajdonba kerülnek, másrészt jövőre négy újabb gép érkezik, a JAS–39C változat „testvérei”.

Fotó: Ujvári Sándor

Szakértői vélemények szerint a Gripen tökéletes egyensúlyt biztosít a kiváló működési teljesítmény, a csúcstechnológiás megoldások, a költséghatékonyság és az ipari partnerség között. Bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is.

Fotó: Ujvári Sándor

 

Borítókép: Gripenek Kecskeméten (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.