Gyakorlatozik a HUNOR mentőszervezet

A fiktív katasztrófa helyszínére 78 fővel és hat keresőkutyával vonultak ki.

Forrás: MTI2024. 09. 25. 18:49
HUNOR mentőcsapat
Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte minősítő gyakorlatát a HUNOR mentőszervezet (HUngarian National Organisation for Rescue services), a gyakorlatban Magyarország hivatalos mentőszervezete egy kitalált földrengés helyszínén nyújt segítséget – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A gyakorlat forgatókönyve szerint a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés sújtotta a kitalált Magorland központi régióját, nem messze a szintén fiktív Kapital Citytől. A rengés súlyos károkat okozott a fővárosban, az első jelentések 21 halottról, 1500 sérültről és 200 eltűnt személyről szólnak. Az elképzelt forgatókönyv első becslései szerint 25 ezer ember vált otthontalanná, 2000 épület azonnal összedőlt, 6500 súlyosan károsodott. A régió hatvan százalékában teljesen megszűnt az energiaszolgáltatás, valamint a gázszolgáltatás és az ivóvízellátás is, a teljes elektronikus kommunikáció pedig összeomlott.

A gyakorlat tervei szerint egy órán belül hat ország ajánlotta fel azonnali segítségét Magorlandnak, összesen 288 emberrel és 24 mentőkutyával segítik az országot. Magyarország is azonnal intézkedett a HUNOR mentőalakulat készenlétbe helyezéséről, kedden este hat órakor 160 embert riasztottak. 

A magyar mentőalakulat a szimuláció szerint 78 fővel és hat keresőkutyával „utazott” a katasztrófa sújtotta területre.

Kedden a minősítők a Gazdasági Ellátó Központ és az Országos Mentőszolgálat központi raktárában megtekintették a HUNOR készleteit, néhányan pedig előreutaztak, hogy Hajdúszoboszlón járják be az újraminősítésnek helyet adó új gyakorlópályát.

A kedd esti riasztás után, este nyolc órára a 95 fős csapat, 83 hivatásos tűzoltó és 12 önkéntes – kutyavezető, állatorvos, statikus mérnök, az Országos Mentőszolgálat orvosai és mentőtisztjei – beérkezett a Gazdasági Ellátó Központ budapesti, Ferihegyi úti raktárbázisára, és éjszaka – a légi szállítás szempontjait szem előtt tartva – felmálházta a 36 órás gyakorlathoz szükséges felszerelést.

A raktárbázison rendelkezésre álló, hónapok óta precízen rendszerezett, előkészített tizenegy tonnányi felszerelést a csapat az előírt határidőre felmálházta, a menetoszlop szerdán hajnali két órakor gördült ki a telephelyről, és reggel hat órakor már a debreceni repülőtéren állították üzembe azt a fogadóközpontot, amely a „külföldi országba” történő beléptetést koordinálja. Ezen a helyszínen azt kellett bizonyítania az állománynak, hogy a határokon átívelő bevetések során is megtartják a gyors ügyintézéshez elengedhetetlen fegyelmet, és hogy semmi nem lassítja a folyamatot.

Ezek után indult a hajdúszoboszlói romvárosba az alakulat, ahol felépítik a műveleti bázist és megkezdik a gyakorlatot. A HUNOR-nak azt is be kell mutatnia, hogy tíz napon keresztül képes önellátóan tevékenykedni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.