Ismét blöfföl Magyar Péter

A Tisza Párt elnöke bejelentette, ha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, minden büntetőügye kapcsán lemond a mentelmi jogáról.

Forrás: Tűzfalcsoport2024. 09. 29. 14:10
Magyar Péter, Tisza Párt, Diákitel Központ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kérdés látszólag nem egyértelmű, hiszen a Qatargate-botrány középpontjában álló egyik vezető európai parlamenti képviselő lemondott parlamenti mentelmi jogáról, hogy a belga igazságügyi hatóságok kihallgathassák – számolt be a Le Soir című napilap, 2022 decemberében. A Tűzfalcsoport legújabb X-posztja szerint, 

az Európai Parlament eljárási szabályzata 5. cikkének (2) bekezdése kimondja, hogy a parlamenti mentelmi jog nem a képviselő személyes kiváltsága, hanem a Parlament egésze és képviselői függetlenségének garanciája. 

A képviselő nem mondhat le róla. A vonatkozó jogi háttér és bírói gyakorlat alapján, ha az illetékes nemzeti hatóságok egy EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére kérik az Európai Parlamentet, egy hivatalban lévő vagy volt EP-képviselő maga kérheti a mentelmi jogának fenntartását, védelmet, ugyanakkor arról önként nem mondhat le. Így Magyar Péter ajánlata egyoldalúnak tűnhet, ami lényegében az egész javaslatra árnyékot vet, függetlenül annak tartalmától.

Amint arról már korábban is beszámoltunk, Magyar Péter a mai nap folyamán bejelentette, csak egy feltétel teljesülése esetén hajlandó lemondani a mentelmi jogáról. Ez pedig az lenne, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amit hazánk más uniós országokhoz hasonlóan szuverenitásvédelmi okokból utasított el. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.