Különleges szívsebészeti képzés indult a Semmelweisen

A kurzussorozat világszerte egyedülálló lehetőséget biztosított a koszorúér-bypassműtét gyakorlására.

Forrás: semmelweis.hu2024. 09. 06. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte egyedülálló szívsebészeti kurzussorozat az indult a Semmelwis Egyetemen – adta hírül honlapján az intézmény. Mint írták, az unikális szívsebészeti képzésen a résztvevők a műtői feltételekhez merőben hasonlatosan gyakorolhatták a verőszíves koszorúér-bypassműtétet. 

Mindez az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kifejlesztett szövettartósítási technikának és a kadáver mellkasán belül a szívdobogást élethűen megjelenítő berendezésnek köszönhető. 

Mint írták, komplexitása, soklépéses volta miatt a szívsebészet műtéttanát a legnehezebb oktatni. – A szívsebészeten belül is különösen komoly kihívást jelent a koronáriasebészet tanítása, miután a mikrosebészeti technikát dobogó szíven kell alkalmazni, ami speciális skilleket igényel – mondta Hartyánszky István, a kadáveres verőszíves sebészeti kurzus egyik szakmai vezetője. 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika klinikai főorvosa, profilvezető szívsebésze, a szívsebészeti tanszéki csoport tanszékvezetője rámutatott,  

a képzés világszerte egyedülálló lehetőséget biztosított a koszorúér-bypassműtét gyakorlására. 

Az intézet szakemberei fejlesztették ki a különleges szövettartósítási technikát, illetve azt a szívdobogást imitáló berendezést, melynek köszönhetően a kadávereken élethű modellen dolgozhattak résztvevők. A képzés egyediségéhez az unikális tartalom mellett hozzájárult a kiváló oktató-hallgató arány: mindenkinek személyre szabott segítséget nyújthattak. 

Borítókép: A Semmelweis Egyetem szívsebészeti kurzusa (Forrás: Semmelweis.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.