Milliárdos számlagyárat működtetett négy férfi, vádat emeltek ellenük

Az ügy elsőrendű vádlottja a munkákat részben saját gépeivel és alkalmazottaival, részben pedig ismeretlen emberekkel és gépekkel, feketén végezte.

2024. 09. 13. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádat emelt négy férfival szemben, akik valótlan számlák kiállításával és felhasználásával 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A főügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy az ügy elsőrendű vádlottja – egy építőipari vállalkozó – a munkákat részben saját gépeivel és alkalmazottaival, részben pedig ismeretlen emberekkel és gépekkel, feketén végezte. 

Ezzel jelentős összegű adóköteles bevétele keletkezett. 

Befizetési kötelezettsége csökkentése érdekében abban állapodott meg vádlott-társaival, hogy a könyvelésébe ezen emberekhez köthető cégek által el nem végzett munkákról kiállított, valótlan tartalmú számlákat állít be, és számol el bevallásaiban. Az építési vállalkozó 2015 és 2022 között a fiktív számlákkal csaknem 1,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. 

A közlemény szerint a főügyészség még a nyomozás során egyezséget kötött a nyugdíjas korú vállalkozóval, aki terhelő vallomást tett társaira, és megfizette a költségvetésnek okozott vagyoni hátrányt, továbbá vállalta 87 millió forint pénzbüntetés megfizetését is, ezért a főügyészség vele szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. 

A számlagyárat működtető másik három férfival szemben a főügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, valamint több millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy őket a bíróság évekre tiltsa el gazdasági társaság vezetésétől – áll a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.