Orbán Viktor a nyertes a közösségi médiában

Egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a közösségi oldalak a politikai küzdelemre, így fontos, hogy a politikusok miként szerepelnek ebben a versenyben. A Facebookon, az Instagramon, valamint a TikTokon látható adatok alapján messze Orbán Viktorra kíváncsiak a legtöbben a közösségi médiában. A miniszterelnök mögött lemaradva egymással versengenek a baloldali politikusok a követők számát tekintve.

2024. 09. 03. 5:15
Orbán Viktor miniszterelnök fiatalokkal szelfizik Fotó: Facebook/Orbán Viktor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években a politikai kommunikáció fontos terepévé váltak a közösségi oldalak, így a hazai politikusok közül egyre többen vannak jelen a különböző oldalakon. Eleinte csak a Facebookon voltak fent a politikusok, azonban egyre többen tűnnek fel az Instagramon, valamint az egyre népszerűbbé váló TikTokon is. A követők számát tekintve a hazai politikusok versenyében Orbán Viktor szerepel a legjobban, a Facebookon ugyanis már 1,2 millióan követik, ami messze túlszárnyalja az ellenzéki politikusok számait a platformon.

A miniszterelnök ugyancsak erősen teljesít az Instagramon is, ahol 218 ezer követője van, valamint a TikTokon – ahol alig több mint egy éve tűnt fel Orbán Viktor – már csaknem kétszázezren követik. 

Korábban a Mandiner írta meg, hogy a Statista.com 2024. július adatai szerint a TikTok felhasználóinak száma döntően 18 és 34 év közötti. Így a miniszterelnök a döntően fiatalok által használt oldalon is nagy népszerűségnek örvend.

Ha a baloldal vezetői politikusainak a közösségi oldalait vizsgáljuk, akkor látható, hogy messze elmaradnak a miniszterelnöktől a követők számában. Gyurcsány Ferenc mindhárom platformon jócskán lemaradt Orbán Viktortól, mivel a Demokratikus Koalíció elnökét a Facebookon 327 ezren, az Instagramon 44 ezren, míg a TikTokon nagyjából 21 ezren követik. Megjegyzendő, hogy a a DK-vezér szinte napról napra tesz közzé különböző bejegyzéseket a Facebookon, ám így sem tud erősödni a követői bázisa. A DK másik meghatározó politikusa, Dobrev Klára még Gyurcsánynál is gyengébben szerepel a közösségi oldalakon, mivel a Facebookon 150 ezer, az Instagramon 13 ezer, a TikTokon pedig alig több mint ezer követője van. 

A közösségi médiában is kezd kirajzolódni, hogy Magyar Péter, a baloldal új üdvöskéje legfeljebb az óbaloldal szereplőivel képes felvenni a versenyt a követők számát tekintve. A Tisza Párt elnöke a Facebookon már veri Gyurcsány Ferencet, ugyanis 367 ezer követője van, de az Instagramon (117 ezer követő), valamint a TikTokon  (98 ezer követő) is ugyanez tapasztalható. Magyar Péter közösségi médiás követőinek a száma is messze elmarad Orbán Viktortól. 

Érdekes adat, hogy Karácsony Gergelyt a Facebookon 327 ezren követik, ahogy Gyurcsány Ferencet is, a TikTokon pedig Magyar Péterrel áll fej fej mellett a főpolgármester, mivel az oldalon 97 ezer követővel rendelkezik. Az Instagramon a 78 ezer követőjével a DK vezér és a Tisza Párt elnöke között van azoknak a száma, akik nyomon kísérik a főpolgármester bejegyzéseit.

Ahogy az európai parlamenti választáson, úgy a közösségi médiában is leszerepelt Donáth Anna, a Momentum bukott elnöke. Az önmagát a fiatalok pártjaként meghatározó párt politikusa iránt a TikTokon mindössze kilencezren érdeklődnek, de a Facebook- (96 ezer) és az Instagram(21)-követők számában is legfeljebb a többi baloldali politikussal tud versenyben lenni. 

Nemcsak a politikai palettán, hanem a közösségi médiában is egyre jelentéktelenebbé válik az MSZP, mivel Kunhalmi Ágnes, a párt leköszönő társelnöke a vert mezőnyben található az interneten. 

A politikust a Facebookon 46 ezren, az Instagramon kilencezren, a TikTokon pedig ötezren követik, ami rávilágít a szocialisták haláltusájára is. Megjegyzendő, hogy Toroczkai Lászlónak korábban a Facebook- és az Instagram-oldalát is letiltották, a TikTokon azonban jelen van a Mi Hazánk elnöke, akit 125 ezren követnek az oldalon.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fiatalokkal szelfizik (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.