Ragadozót láttak Kaposváron, riasztották a vadászokat

Elszaporodott az aranysakál Somogyban.

2024. 09. 12. 7:28
Barcs, 2021. szeptember 18.
Aranysakál (Canis aureus) a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2021. szeptember 18-án.
MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta lehet arról hallani, hogy rendkívüli módon elszaporodtak az aranysakálok Somogyban. Arról eddig azonban még viszonylag kevés volt az információ, hogy a ragadozók urbanizálódnának. Nemrégiben Kaposváron, belterületi utcákon láttak sakált – írja a Somogy Vármegyei Hírportál.

A Kaposvári Közlekedési Zrt. telephelyén és a közelében figyeltek meg egy egyedet. Csillag Gábor, a város jegyzője megadta a kilövési engedélyt a Zselici Vadásztársaság számára, amelynek kijelölt vadásza szeptember 3. és december 31. között ejtheti el az állatot.

– Még nem ejtettük el a sakált – mondta Balogh Ákos, a Zselici Vadásztársaság elnöke. Hozzátette:

nem jellemző a sakálra, hogy bemerészkedne a városi környezetbe, de azt fontos tudni róla, hogy a legintelligensebb ragadozó, egyúttal nagyon óvatos is.

Életmódját tekintve többnyire napnyugta után mozog, falkában vadászik.

– A területünkön is vannak, évente körülbelül harmincat hozunk terítékre. Az éves tervben előírt számokat igyekszünk teljesíteni – tette hozzá a mintegy nyolcezer hektáron gazdálkodó vadásztársaság elnöke.

A magyarországi környezeti feltételek mellett nem jellemző, hogy lakott területekhez ilyen közel húzódik az aranysakál, de nem is ismeretlen – hívta fel a figyelmet Lanszki József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet természetmegőrzési tanszék professzora.

– A faj képes kihasználni az urbánus környezet előnyeit, ezért Délkelet-Ázsiában több olyan város is ismert, ahol jellemző a sakálok jelenléte. Elsősorban azokon a területeken fordulhatnak elő, ahol parkok, nagyobb összefüggő növényzettel rendelkező részek vagy bolygatatlan, műveletlen kertek vannak. Ezeket búvóhelyként tudja használni – magyarázta a szakértő. Szerinte 

a jövőben számítani kell arra, hogy a sakálok megjelenhetnek lakott területek közelében is, ám tartani nem kell tőlük.

 A leg­gyakrabban az figyelhető meg a GPS-jeladós példányoknál is, hogy a területet kereső egyedek merészkednek lakott terület közelébe.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.