Akkora összeggel károsították meg az idős nőt, hogy abból két luxusautó ára is kijönne

Folyamatosan próbálkoznak a telefonos csalók, sajnos sokszor sikerrel is járnak.

2024. 10. 16. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hétmillió forinttal vertek át egy idős nőt a telefonos csalók – hívta fel a figyelmet honlapján a rendőrség. Mint írták, egy Fejér vármegyei asszonyt a napokban hívott egy ismeretlen nő, aki egy hazai bank biztonsági szolgálatának képviselőjeként mutatkozott be. 

A telefonáló azt állította, hogy a nő számláján egy 770 ezer forintos tranzakciót akartak végrehajtani illetéktelenek. Az áldozat azt mondta a hívónak, hogy nem áll kapcsolatban a bankkal, majd véget ért a beszélgetés. 

Pár perc elteltével egy szintén ismeretlen számról egy másik bank kiberbiztonsági szolgálatának munkatársaként bemutatkozó nő kereste. 

A hívó azt állította, hogy pénzt próbáltak levenni a bankszámlájáról, de sikerült megakadályozniuk. Ezután kérte, hogy utaljon át 3,77 millió forintot egy megadott számlára.

Az áldozat megtette, majd néhány órával később ismét hívták, a telefonáló nő azt állította, hogy a számlán maradt összeget is védelem alá kellene helyezni, ezért 3,35 millió forint átutalását kérte egy másik megadott számlára. 

Mivel a tranzakciót a bank elutasította, az áldozat megemelte a napi limitet, majd végrehajtotta a csaló kérését. A teljes kára 7,12 millió forint lett.

A csalások elkerülése érdekében a rendőrség a következőket tanácsolja: 

  • Legyen gyanakvó! Soha ne adja meg ismeretlennek személyes és bankkártyaadatait, felhasználói azonosítókat, jelszavakat!
  • Ne utaljon idegennek ismeretlen számlára!
  • Azonnal lépjen kapcsolatba bankjával, ha gyanús hívást kapott! A pénzintézet ügyfélszolgálata hiteles információt ad a tranzakcióiról.
  • Minden gyanús telefonhívást, e-mailt vagy üzenetet haladéktalanul jelentsen a rendőrségnek! A rendőrség folyamatosan dolgozik a hasonló bűncselekmények visszaszorításán, amihez elengedhetetlen a lakossági együttműködés.
  • Fontos a megelőző ismeretek átadása! Tájékoztassa családtagjait és barátait a pénzügyi csalások veszélyeiről, különösen az idősebbeket, akik gyakran célpontjai lehetnek az ilyen típusú bűncselekményeknek.

A rendőrség hangsúlyozta: ha valaki úgy érzi, hogy minden óvintézkedése ellenére becsapták, azonnal tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy a 112-es segélyhívó számon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.