Idén is van magyar Nobel-esélyes, ma kezdik osztani a díjakat

Irodalmi kategóriában továbbra is esélyesként emlegetik a magyar írókat.

2024. 10. 07. 9:06
KARIKÓ Katalin
Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin
Fotó: Lehoczky Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosi kategóriával indul a Nobel-díjak kiosztása. Az orvosi Nobel-díjat minden évben a legkiemelkedőbb tudományos felfedezésekért ítélik oda, amelyek jelentősen hozzájárulnak az emberi egészség javításához. Tavaly Karikó Katalin nyerte el a rangos elismerést az mRNS-kutatások terén végzett munkájával. Emlékezetes, 2023-ban kétszer is ünnepelhettünk: a fizika területén Krausz Ferenc is nyert. Kutatásai a kvantummechanika és a fázisátalakulások területén jelentős hatással voltak a modern fizika fejlődésére, különösen a kondenzált anyagok tudományában.

KARIKÓ Katalin
Az MNB Karikó Katalin és Krausz Ferenc munkássága előtt tisztelgő emlékérméinek kibocsátási ünnepsége
Karikó Katalin. Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő napokban sor kerül a fizikai (kedden), a kémiai (szerdán), az irodalmi (csütörtök), a béke- (péntek) és a közgazdasági (hétfő) díjak odaítélésére is, 

ezek közül a magyar esélyesek leginkább az irodalmi kategóriában tűnnek fel.

Az irodalmi Nobel-díj kapcsán minden évben felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai. Nevük rendszeresen felmerül az esélyesek között, néhány fogadóirodánál az oddsok alapján lehet tippelni a lehetséges nyertesre.

Az egyik brit fogadóiroda becslései szerint Krasznahorkai Lászlónak idén 12-es oddsa van megnyerni a díjat.

A legesélyesebb szerintük idén Gerald Murnane ausztrál regényíró 4,5-ös oddsszal, őt a kínai Can Xue követi 5-össel.

Tavaly a Kossuth-díjas Krasznahorkai László a közösségi oldalán az esélylatolgatásra frappánsan reagált, ugyanis az István, a király című rockoperából a Te kit választanál című dalt tette közzé. 

– Egy író lehet akármennyire népszerű, a neve hiába áll hosszú hetekig a fogadóirodák listájának élén, ami legtöbbször puszta spekuláció, hiszen az irodalmi Nobel-díj odaítélésekor ennek semmi jelentősége nincs. A legfontosabb, amit tudunk, hogy nem tudunk semmit – latolgatta tavaly az esélyeket az Indexnek Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. ügyvezetője és kiadási igazgatója.

Az első Nobel-díjat 1901-ben adták át, és azóta a tudományos közösség egyik legnagyobb elismerésének számít.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lehoczky Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.