Beláthatatlan következményei lehetnek VItézy Dávid javaslatának a főépítész szerint

Lánszki Regő úgy véli, nem palacktartókat kell kihelyezni, hanem olyan kukákat, amiket csak az arra jogosultak képesek kinyitni.

2024. 10. 28. 10:32
20220502_kuka_kobanyai ut_0914_MK_MP

20220502 BudapestSzemetes kuka, szemét.Kevés a szemetes kuka a fővárosban.Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

20220502 Budapest

Szemetes kuka, szemét.
Kevés a szemetes kuka a fővárosban.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol
Fotó: Máté Krisztián
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbi, a rendpártiságot szem előtt tartó intézkedéssel szembe megy Vitézy Dávid legújabb javaslata, amelynek értelmében palacktartókat helyeznének ki Budapest-szerte a szeméttárolók mellé. A javaslat értelmében a kidobásra ítélt, de visszaváltható palackokat ezekbe tehetnék a járókelők, így segítve a magukat guberálásból fenntartó személyeket. A javaslattal kapcsolatban lapunknak megszólalt Lánszki Regő országos főépítész, aki elmondta, ez a javaslat leginkább szimbolikus jellegű. 

Az utcán értelemszerűen kukákat helyezünk ki, hogy a szemetet összegyűjtsük. Azonban egy olyan javaslatnak, ami arra bátorítaná az embereket, hogy ne a kukába, hanem azon kívülre helyezzék a szemetet, városképileg és rendtartásilag is beláthatatlan következményei lehetnek

– emelte ki Lánszki Regő, majd hozzátette, Vitézy Dávid javaslatának eredményeként könnyedén szemétkupacok alakulhatnak ki a szemetesek körül városszerte. 

Már jó ideje bevezettük az üvegek és egyéb hulladékok szelektív gyűjtését, illetve az elmúlt egy évben rengeteg engedélyt adtunk ki, hogy különböző bevásárlóközpontokban és boltokban is vissza lehessen szolgáltatni a betétdíjjal terhelt palackokat és üvegeket. Vagyis a visszaváltási rendszer működik, azt pedig, hogy a kukákat ne borítsák ki, nem a palacktartók kihelyezésével, hanem olyan kukák használatával lehet megoldani, amelyeket nem lehet kinyitni vagy felborítani

– tette hozzá az országos főépítész. Lánszki Regő szerint a kukázás problémáját rendpárti módon kell orvosolni, vagyis olyan fix szerkezeteket kell kihelyezni, amikhez csak a szemetet begyűjtők tudnak hozzáférni. A politikus szerint a probléma megoldására Európa-szerte számtalan jó példát lehet látni.

Jelenleg Magyarországon, Budapesten is van egy olyan rendszer, amelynek részeként különböző kihelyezett edényekbe gyűjtjük a szemetet. Ezeket a tárolókat pedig fixálni kell, hogy ne lehessen bennük guberálni, vagy pedig, hogyha ez nem megoldható, akkor pedig, Vitézy Dávid képviselő úr javaslata nyomán a BKK-rendészethez hasonlóan egy külön csoportot kell kialakítani, amely az ilyen esetek megelőzésével foglalkozik

– zárta a beszélgetést a politikus. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.