A baloldal nekifogott leépíteni a demokráciát Érden

Csőzik László, Érd polgármestere ellenzéki nyomásra elismerte , hogy törvényességi vizsgálat indult ellene. Miután a Fidesz–KDNP egyik képviselője, Bács István a csütörtöki testületi ülésen szembesítette ezzel a polgármestert, mintegy mellékesen és elbagatellizálva bevallotta, hogy a kormányhivatal is megállapította a veszélyhelyzet alatt elkövetett jogsértéseket. A Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata alapján Érd baloldali polgármestere a koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli jogrend alatt a képviselőkkel való egyeztetés nélkül hozott meg döntéseket, ezáltal akadályozta a képviselői jogok gyakorlását.

2020. 07. 10. 20:08
null
Csőzik László polgármester Budapesten kiállt a nyilvánosság elé Forrás: facebook.com/csoziklaszlo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőzik László baloldali polgármester az elmúlt három hónapban 106 határozatot és 13 rendeletet fogadott el a képviselők tudta nélkül, ráadásul a különleges jogrend utolsó napján 46 határozatot hozott meg egy személyben. A város legnagyobb intézménye, a városgazdálkodási cég vezetőjét három hétre visszamenőleges hatállyal nevezte ki. jogszabálysértő módon havi 700 000 forint fizetésért. Eközben az előző intézményvezető megbízását nem vonta vissza, ezért lehetséges, hogy most két vezetője van a társaságnak. A napokban megtartott testületi ülésen a polgármester ellenzéki nyomásra elismerte, hogy sorozatos jogszabálysértést követett el a kormányhivatal szerint.

Simó Károly, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: a Pest Megyei Kormányhivatal is kimondta, hogy Érd baloldali polgármestere a veszélyhelyzet alatt nem tartotta be a vonatkozó jogszabályok előírásait és döntéshozatali eljárása során akadályozta a képviselői jogok gyakorlását. A veszélyhelyzet alatt a képviselő-testület és a bizottságok összehívására nem volt lehetőség, ugyanakkor az önkormányzati képviselők mandátuma nem szűnt meg: jogaik és kötelességeik a különleges jogrend alatt is fennálltak. Ezért a polgármesternek kötelessége lett volna biztosítani az előterjesztésben szereplő javaslatok megismerhetőségét. Csőzik László mindezt elmulasztotta, antidemokratikus és átláthatatlan módon egy személyben hozta meg döntéseit.

– A legutóbbi testületi ülésen kiderült, hogy egy olyan határozatot kellett visszavonni, amit a különleges jogrend utolsó napján hozott meg a polgármester egy pályázat beadásáról, de nem felelt meg műszakilag a kiírásnak. Ha a képviselők megismerhették volna előzőleg, már akkor elmondták volna neki, hogy ez így nem lesz jó. Ezenkívül több hónapon keresztül nem válaszolt a képviselők kérdéseire és nem is intézkedett, pedig az önkormányzati törvény tételesen előírja, hogy 30 napon belül kötelessége ezt megtenni. A veszélyhelyzet alatt nem volt hajlandó döntést hozni a Fidesz–KDNP által benyújtott válságkezelési csomagról, amelyben többek között azt javasolták, hogy csökkentsék a polgármesteri tanácsadókra kifizetett díjat és adjanak támogatást a munkájukat elveszített érdieknek – mondta el lapunknak Simó Károly, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Hozzátette: a baloldal helyben már nekifogott leépíteni a demokráciát.

Fotó: facebook.com/csoziklaszlo

– Látszik, hogy számukra az átlátható döntéshozatal, a képviselő-testületi munka csak kolonc, legszívesebben családi vállalkozásként, szűk körben irányítanák a várost – majd ha tehetnék, az országot is – mutatott előre Simó.

A héten a Pest Megyei Kormányhivatal kimondta, hogy Érd baloldali polgármestere a veszélyhelyzet alatt nem tartotta be az önkormányzati rendelet előírásait és döntéshozatali eljárása során akadályozta a képviselői jogok gyakorlását. A veszélyhelyzet alatt a képviselő-testület és a bizottságok összehívására nem volt lehetőség, ugyanakkor az önkormányzati képviselők mandátuma nem szűnt meg jogaik és kötelességeik ez idő alatt is fennálltak. Ezáltal a polgármesternek kötelessége lett volna biztosítani az előterjesztésben szereplő javaslatok megismerhetőségét. Csőzik László mindezt elmulasztotta, majd egy személyben hozta meg döntéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.