A Fidesz az Európai Néppárt tagja, és az is akar maradni

Higgadtságra intett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök, pártelnök a Fidesz európai néppárti (EPP-)tagsága kapcsán. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz a néppárt tagja és az is akar maradni, mivel jelenleg csak ebben a pártcsaládban van mód a kereszténydemokrata politizálásra. A tárcavezető a maradás melletti másik érvnek a CDU-val való jó kapcsolatot tartja.

2019. 03. 08. 6:05
JUNCKER, Jean-Claude; Timmermans, Frans
Brüsszel, 2017. július 26. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) köszönti Frans Timmermanst, az Európai Bizottság elsõ alelnöke és a minõségi jogalkotás, az uniós intézményközi kapcsolatok, a jogállamiság, az uniós alapjogi charta tiszteletben tartása ügyében illetékes tagját a bizottság heti ülésén Brüsszelben 2017. július 26-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság – reagált Orbán Viktor miniszterelnök az MTI megkeresésére a lapunkban tegnap megjelentekre, amelyek szerint az egyre inkább a szocialista és liberális elvárásoknak megfelelni akaró Európai Néppárt helyett új, a bevándorlást ellenző szövetséget kellene létrehoznia a Fidesznek az olasz Matteo Salvini vezette Ligával, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal.

Juncker simítja meg Timmermans fejét. Előbbi lekerül a plakátokról, utóbbi fel sem kerül
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

– A Fidesz az Európai Néppárt tagja és az is kíván maradni, miközben olyan pártok támadják, amelyek a bevándorlási kvótákat is megszavazták – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Kormányinfón a tárcavezető közölte: kizárólag olyan pártok támadják az EPP-n belül, amelyek a bevándorlási kvótákat is támogatták és megszavazták az Európai Parlamentben (EP), s amelyekben kormányfői felelősséget senki nem visel.

– Ugyanakkor ezek a pártok is fontos tagjai az EPP-nek, a pártcsaládnak sok tagja van, sokféle vélemény jelenik meg benne – jegyezte meg, hozzátéve: mindenkinek meghallgatják a véleményét, és arra törekednek, hogy egységes és erős EPP vegyen részt a májusi EP-választáson. Lapunk tegnapi vezércikkét Gulyás Gergely úgy kommentálta: megérti a cikk mögötti indulatot, de úgy látja, jelenleg csak az EPP-ben lehet kereszténydemokrata politikát folytatni.

Kérdésre elmondta: Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy.Hangsúlyozta: egyeztetnek a néppárti vezetőkkel, és világossá tették, hol vannak azok a pontok, amelyekben nem tudnak engedni, ilyen a bevándorlás elutasítása. Kijelentette: az álláspontok az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz.

„Az a vád, hogy nem vagyunk teljesen európaiak, számunkra egy durva vicc”
Fotó: Reuters

Jelezte, hogy a Fideszt több köti össze az EPP-vel, mint amennyi elválasztja. Megjegyezte, hogy az EPP-ben maradás melletti legfajsúlyosabb érv, hogy a CDU is a pártcsalád tagja, amellyel mindenképpen jó kapcsolatokat kell fenntartani.

Közölte, a Fidesz továbbra is támogatja Manfred Webert, mert az lenne a legjobb, ha ő lenne az Európai Bizottság következő elnöke.

Nincs helye a multikulturalizmusnak

– A legborzalmasabb rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy huszonkilenc évvel azután, hogy a láncra vert nemzetek felszabadultak és a kontinens újra egyesült, Európa ismét birodalomépítő célkitűzéseknek lesz kitéve, amelyek már nem kívülről, hanem saját belsejéből fakadnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök abban a beszélgetésben, amelyet Phi­lippe de Villiers francia politikus és esszéista a minap megjelent könyvében ismertetett. A Magyarország ellen indított brüsszeli eljárásokról és a személyét ért politikai támadásokról Orbán Viktor azt mondta: „a brüsszeli perektől nem félek, nagyanyám arra tanított, hogy a megpróbáltatásban legyek alázatos”. Hozzátette: Magyarországnak keresztény gyökerei vannak; a multikulturalizmusnak nincs helye nálunk; egy gyermeknek joga van arra, hogy apja és anyja legyen, továbbá hogy népünknek joga van megvédeni határait, melyek egyébként az Európai Unió határai is. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az a vád, hogy nem vagyunk teljesen európaiak, számunkra egy durva vicc. Hozzátette, hogy Európa nem egy olvasztótégely, hanem a nemzetek hazája.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.