A Lánchídról tárgyal a kormány a fővárossal

Fürjes Balázs már hetekkel korábban időpontot kért a főváros vezetésétől a híd halaszthatatlan felújítása miatt.

Magyar Nemzet
2020. 06. 08. 14:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán egyeztet a Lánchíd felújítása ügyében a főváros a kormánnyal – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk úgy tudja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester távol marad a tárgyalástól, a fővárost Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes képviseli. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már hetekkel korábban időpontot kért a főváros vezetésétől a híd halaszthatatlan felújítása miatt, de csak ma kapott választ az államtitkárság. Mint köztudott, a főváros és az ország jelképének is számító, több mint száz éve utoljára teljes körűen felújított Lánchíd rekonstrukcióját a Főmterv szakvéleménye alapján már meg kellett volna kezdeni. Az előző, Tarlós István vezette főváros 2018-ban elkészítette a felújítás terveit, sőt tavaly év elején kiírta a kivitelezői közbeszerzést is. A híd, a Váralagút, a pesti hídfőnél lévő villamosalagút, valamint a Széchenyi tér együttes felújítására alátámasztás nélküli, magas – 34-35 milliárd forintos – árajánlatokat kapott tavaly júniusban az előző városvezetés. A főváros eredetileg 23,7 milliárd forintot irányozott elő a munkálatokra, ebből hatmilliárd az állami hozzájárulás, nyolcmilliárdot pedig az Európai Beruházási Bank (EIB) eddig el nem költött csomagjából lehet lehívni, a többi pénz pedig a főváros saját forrásából adódott.

Az október 13-i önkormányzati választás után hivatalba lépő ellenzéki városvezetés döntésképtelennek bizonyult a Lánchíd ügyében, a főpolgármester és helyettesei folyamatosan pénzhiányra panaszkodnak. Karácsony Gergely hezitálása azért is érthetetlen, mivel a rendelkezésre álló dokumentumok szerint az előző városvezetés által készített 2019-es költségvetésben és az új vezetés által benyújtott, ellenzéki többséggel elfogadott 2020-as büdzsében is szerepel a Lánchíd felújítása. Karácsony Gergely ráadásul annak ellenére nem tett semmit a Lánchíd ügyében, hogy a Fővárosi Közgyűlés idén január 29-én kelt határozatában arról döntött: szükségesnek tartja a híd rekonstrukciós munkálatainak elvégzését.

A főpolgármesternek lehetősége lett volna tárgyalásos eljárást lebonyolítani, aminek segítségével lenyomhatta volna az árat, de akár új közbeszerzési pályázatot is kiírhatott volna. A közgyűlés januárban azt is megfogalmazta, hogy a híd felújítását követő forgalmi változtatásokról Karácsony Gergely társadalmi párbeszéd részeként egyeztessen Budapest polgáraival, de a Facebookon igen aktív főpolgármester a közgyűlés ezen határozatának végrehajtásáért nem tett semmit. Bár határidőnek a február végi közgyűlés időpontját jelölték meg, Karácsony Gergely egyáltalán nem lépett, hogy végrehajtsa a januári közgyűlési határozatokat, és ezt a mulasztását azóta sem pótolta be.

Karácsony ráadásul lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) holnapra tervezett ülését is, ahol a kormányoldal szeretett volna a városvezetéssel közösen megoldást találni a Lánchíd felújítására. Ez azért is lett volna fontos, mert ahogy Fürjes Balázs, a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár nyilatkozta, megerősítették volna a kormány hatmilliárd forintos elkötelezettségét a hídfelújítás támogatására, és válaszokat kívántak kapni a Lánchíd állapotát, a felújítást érintő tisztázatlan kérdésekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.