A rácsok mögött már megvalósult a teljes foglalkoztatottság

Munkalehetőséget biztosítanak, folyamatosan növelik versenyképességüket és piacukat — ezek nem egy magyar cégvezető, hanem a büntetés-végrehajtáshoz tartozó Bv. Holding Kft. ügyvezetőjének a szavai. Farsang Tamás ezredessel az idén februárban átadott kiskunhalasi börtönben beszélgetünk, amelyet majdnem teljes egészében rabok építettek újjá. Lapunk elsőként kapott betekintést az intézmény életébe.

Békés Bence
2019. 04. 15. 5:55
null
Az épület bármikor bővíthető, ha újabb munkalehetőség kínálkozik a fogvatartottaknak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A laikusok által elképzelt börtönőr helyett egy nyugodt és mosolygós parancsnok fogad minket fiatal beosztottjaival. Tanács Eszter Tímea bv. ezredes közel harmincéves munkatapasztalata ellenére is komoly kihívásnak tekinti jelenlegi feladatát, amelynek elvégzéséhez büntetés-végrehajtási, jogi és szociális munkási tanulmányait, illetve a coaching terén szerzett ismere­teit is segítségül tudja hívni.

– Egyszerre kell figyelnünk a biztonsági kritériumokra, a börtönélet bonyolult rendszerének zökkenőmentes irányítására, valamint a reintegrációs törekvésekre. Mindezt úgy, hogy a dolgozói állomány egy része más intézetekből érkezett rutinos bévés, míg a többiek helyiek közül toborozott újoncok – magyarázza a parancsnoknő.

A Kiskunhalason és környékén tartott toborzásra meglepően sokan jelentkeztek: 570 fő a 220 álláshelyre. A parancsnoknő tartott a toborzástól, de nemcsak az érdeklődők nagy száma, hanem maguk a jelentkezők is kellemesen meglepték. Lelkesen mondja, hogy nagyon jó minőségű csapatot tudnak összeállítani. Már a képzés során volt pszichológiai szűrés, amelyet bizonyos munkakörökben évente, másokban kétévente megismételnek. Március végén büntetés-végrehajtási csúcsvezetők látogatták meg őket a V4-ek tagországaiból és Ausztriából, akik elismeréssel nyilatkoztak az intézmény korszerű kialakításáról és a modern biztonsági rendszerről.

– Az elítéltek foglalkoztatását nemcsak az itt töltött idejük miatt tartom fontosnak, hanem a társadalomba való visszailleszkedésük szempontjából is, hiszen olyan szakmákban szereznek gyakorlatot, amelyekben jó eséllyel találnak majd munkát. Itt pedig hasznosan töltik az idejüket, ami a mi munkánkat is megkönnyíti, kevesebb a fegyelmi probléma – sorolja az előnyöket Tanács ezredes. Tapasztalatai szerint nem okoz gondot a munkavállalás a raboknál, ők is örülnek az elfoglaltságnak, ráadásul a munkához számos kedvezmény kötődik, ami szintén motiválja az elítélteket.

Farsang Tamás ezredes, a Bv. Holding Kft. ügyvezetője szerint a hazai büntetés-végrehajtás elérte az elítéltek teljes foglalkoztatását, lényegében már csak azok nem dolgoznak, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van. Az intézményekben működő tizenegy kft. ad munkát a raboknak, a Bv. Holding Kft. a tizenkettedik, amely részben összefogja az előbbiek munkáját, szervezéssel, piackutatással, képzésekkel és esetenként közös beszerzésekkel segíti őket, valamint saját gazdasági tevékenységet is folytat. A vállalkozások mindegyike állami tulajdonú, a bevételekből a működés mellett fejlesztésre költenek. Az elsődleges szempont, hogy minden elítéltnek munkalehetőséget biztosítsanak, de fontos a piaci versenyképességük növelése is.

Az épület bármikor bővíthető, ha újabb munkalehetőség kínálkozik a fogvatartottaknak
Fotó: Kurucz Árpád

A kiskunhalasi börtönben létrehozott varrodában a legmodernebb gépeket telepítették, hogy minőségi termékek készüljenek. Ezzel a varroda fenntartása és a szabadulók piacképes szaktudása is elérhető. Jelenleg negyven főnek tudnak munkahelyet biztosítani, de az épületet úgy tervezték, hogy az úgynevezett konténerszerkezet bármikor kiegészíthető.

Farsang ezredes büszke a kiskunhalasi börtön kialakításában végzett munkára, amelyet döntő többségében elítéltek végeztek. És nemcsak a helyszínen volt szerepük az épületek felújításában, a tereprendezésben, a kerítés és a biztonsági rendszer kiépítésében, hanem a zárkák felszerelési tárgyainak többségét is más börtönökben dolgozó rabok állították elő. Ágyak, stokik, ládák, szekrények, biztonsági ajtók, rácsozat és sok más felszerelés készült valamely börtönműhelyben.

A kivitelezés minősége mellett a rövid határidő betartására is büszke: a mai munkaerőhiányos építőiparban elképzelhetetlennek számító négy és fél hónap alatt végezték el az újjáépítést. Szerinte ez külső kivitelezőnek minimum dupla ennyi időbe telt volna. Ezt általában is a bv.-vállalkozások nagy előnyének tartja, példaként a déli határon felhúzott határvédelmi kerítés második sorát és a köztes járőrút kialakítását említi, amelyet 150 kilométer hosszú szakaszon egy hónap alatt fejeztek be.

Árban is versenyképesek bizonyos területeken; említ olyan munkát, amelyet a kívülről érkező árajánlatokhoz képest jóval olcsóbban valósítottak meg. A bv.-vállalkozások fenntarthatóságát egyrészt a büntetés-végrehajtás rendszerén belüli és az egyre szaporodó pia­ci megrendelésekből látja biztosíthatónak. Munkáját egyedülállónak tartja, nem ismer hasonló egyedi kihívásokkal bíró gazdasági szakterületet. Azt mondja, vezetőként egyszerre kell a piaci feltételekre gondolnia, hogy egyrészt sikeres vállalkozások működjenek a bv. rendszerében, másrészt arra kell törekednie, hogy a nagyszámú képzetlen és munkatapasztalat nélküli ember munkáját hatékonyan szervezzék meg. Mindezt úgy, hogy a biztonsági szempontok is maximálisan érvényesüljenek.

A kiskunhalasi börtön átadásakor Pintér Sándor belügyminiszter további öt börtön megépítését jelentette be. A rabok bevonásával eddig megvalósított fejlesztéseknek rendkívül pozitív tapasztalatai vannak, ezek alapján hamarosan megépülhetnek az új bv.-intézetek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.