Akár húszmilliót is kaphat egy üres praxist betöltő orvos

Pályázatot írt ki a tartósan, legalább 12 hónapja üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A felhívásra összesen nyolcvan jelentkezés érkezett: ötven esetben háziorvos, harminc esetben fogorvos pályázott. Ez az arány meghaladja a tavalyi kiírásra jelentkezők számát.

Veres László István
2020. 10. 26. 20:34
Karnok Csaba
20200324 Szeged Koronavírus-járvány Barna Ilona körzeti orvos a Lechner téri rendelőjében, csak telefonos rendelést végez. Fotó: Karnok Csaba KC – Délmagyarország Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közölte: a támogatás célja az üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatása, ezáltal az ott élő lakosság alapellátásának magasabb színvonalon és minőségen történő folyamatos biztosítása. Tudatták azt is, hogy

a pályázat benyújtásának határideje október 15. volt, és a NEAK honlapján elérhető kiírásra összesen nyolcvan jelentkezés érkezett: ötven esetben háziorvos, harminc esetben fogorvos pályázott tartósan üres praxis betöltésére. Lapunkat arról is tájékoztatták, hogy a húszmillió forintos maximális összeg a legalább hatvan hónapja betöltetlen szolgálatok esetében igényelhető,

a pályázatok elbírálása folyamatos, az eredményről a pályázó a bírálatot követő 14 napon belül értesítést kap. A nyertesek listáját feltöltik a Közpénzpályázat.gov.hu oldalra és a NEAK honlapjára, továbbá közzéteszik az Egészségügyi Közlönyben is.

Az üres háziorvosi praxisok száma október elején 468 volt, a NEAK-nak jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése. A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly a kormány 1,25 milliárd forintot biztosított a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Az előző évben lebonyolított hasonló pályázaton az elnyerhető támogatási összeg nettó 12–20 millió forint között mozgott, annak függvényében, hogy mennyi ideje betöltetlen a háziorvosi/fogorvosi szolgálat. A háziorvosi praxisjog vásárlási pályázat esetében pedig maximum nettó négymillió forint volt az elnyerhető támogatás. Összesen 145 pályázat érkezett a 2019-es év során a NEAK-hoz: 36 háziorvosi és 30 fogorvosi letelepedési, továbbá 79 háziorvosi praxisjog-vásárlási pályázat. A 145 pályázatból 139 kapott nyertes minősítést, azonban hárman visszaléptek, így végül 136 orvossal (108 háziorvossal és 28 fogorvossal) kötöttek támogatási és finanszírozási szerződést. A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi, átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi átlagéletkor meghaladja az 58 évet. A nyertesek többsége háziorvostan, vagy csecsemő-gyermekgyógyászat szakvizsgával rendelkezik, de van közöttük belgyógyász, sebész, aneszteziológia-intenzív terápia, illetve kardiológiai szakvizsgával rendelkező orvos is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.