Alaptalanul keltett hangulatot a baloldal

A teraszok megnyitása kapcsán a baloldali politikusok és több szakértő is aggodalmának adott hangot, mondván: a lazítás könnyen a visszájára fordulhat, és újra berobbanhat a járvány. Azóta kiderült, hogy ennek épp az ellenkezője történt; csökkent a napi új megbetegedések, illetve az elhunytak száma is. Többek között Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Hadházy Ákos is felelőtlenséggel vádolta a kormány, ezzel támadva az intézkedést.

2021. 05. 15. 6:56
null
2021.04.24. BUdapest Teraszok újranyitása. COVID-19 Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező körnek számított a baloldali politikusok számára kifejezni rosszallásukat és aggodalmaikat, amikor három héttel ezelőtt, április 24-én a vendéglátóhelyek végre megnyithatták teraszaikat. A baloldalon gyakorlatilag mindenki megszakértette, hogy a nyitás miatt a járvány ismét elszabadulhat. – Ha jó idő lesz, ez egy elképesztően veszélyes pillanat lesz – mondta akkor Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. A szocialista politikus hozzátette: „önmagában a nyitás oltári veszélyes, de egyébként szükség van arra, hogy a szektor pénzhez jusson.”

Karácsony Gergely szívét, ahogy fogalmazott; „aggodalommal töltötte el” a kormány döntése: – A nyitás jelentése sokkal inkább az, hogy a kormány a szabadság nagy része mellé a felelősség nagy részét is átadta az állampolgároknak – írta a Facebookon a főpolgármester.

Rosszallását fejezte ki a terasznyitás kapcsán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke is: – Az a nagy baj, hogy egy szívtelen dög ez az ember – utalt Orbán Viktorra. – És én megmondom őszintén, elegem van abból, hogy ilyen szívtelen emberek ülnek ott – mondta Vadai, akinek ökölbe szorult a keze attól, hogy a kormányfő egy teraszon ülve, sörrel a kezében üdvözölte a lazítások első ütemét.

A vendéglátóhelyek kiülős részei április 24-én nyithattak meg
Fotó Bach Máté (BPM) | Magyar Nemzet

Főnöke, Gyurcsány Ferenc sem maradt el a párttársától, amikor „gané embereknek” titulálta az ország jobboldali vezető politikusait, szerinte a kormány celebeknek fizetett azért, hogy a terasznyitást ünnepeljék. Gyurcsány emiatt tüntetőleg a saját kertjéből jelentkezett be három héttel ezelőtt.

A Momentum támogatását élvező, jelenleg független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos is magabiztosan kijelentette, hogy még pár hetet kellett volna várni a teraszok nyitásával, a kormány szerinte csak akkor fogadta volna meg tanácsát, ha számítanának neki az emberéletek.

Emlékezetes, hogy az állatorvos-politikus szövetségesei, Fekete-Győr András és Soproni Tamás momentumos vezetők már januárban kinyitották volna a teraszokat, kerthelyiségeket. A Momentum elnöke, miután február elején meghirdette a „Nyissuk újra Magyarországot! – de ésszel” című programját, márciusban már arról írt, hogy szigorúbb védelmi intézkedéseket vártak.

Falus Ferenc, a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tiszti főorvosa, aki 2014-ben a baloldal főpolgármester jelöltjének is bejelentkezett, szintén aggodalmának adott hangot, és úgy vélte, rossz pillanatban történt Magyarországon a nyitás. Ahogy fogalmazott, felelőtlenség volt a kormánynak az a döntése, hogy mindenféle kontroll nélkül engedte azt a népünnepélyt, ami az április 24-i hétvégén kialakult.

A járvány ideje alatt újra felkapottá vált toxikológus, Zacher Gábor az RTL Klubnak nyilatkozott arról, hogy a felelőtlenség nagyfokú volt az első szabad hétvégén. A szakember kiemelte: – Remélem, hogy nem lesz igazam és ez az egész hétvégi rajzás nem fog visszaütni, de a pakliban benne van. Ezért ezt alapvetően emberi felelőtlenségnek tartom – vélekedett a szakember, hozzátéve: „kívánságaink és a járványhelyzet nem mindig jár kéz a kézben egymással.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.