Általános iskolai beiratkozás: nem kötelező személyesen

Hétfőn megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, a koronavírus-járvány miatt azonban ez a folyamat sem úgy zajlik, ahogy korábban megszoktuk. Az aktuális szabályokról a Klebelsberg Központ tájékoztatta a Magyar Nemzetet, mint kiderült: ezúttal minden intézhető online, és a lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott.

Csókás Adrienn
2020. 04. 08. 5:50
null
Reméljük, ilyen vagy ehhez hasonló kép fogadja a szülőket és a tanárokat szeptemberben Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országosan 80-100 ezer család életébe érkezett el a fordulópont, amikor gyermekük hivatalosan is iskolássá válik. Az általános iskolai beiratkozás április 6-án megkezdődött, de az idén le kell mondani arról, hogy az érintettek személyesen látogassanak el a kiszemelt intézménybe, megismerkedjenek a leendő tanító nénivel. A járvány okozta rendkívüli helyzetben ez a folyamat is elektro­nikusan zajlik.

Az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra azon gyermekek adatait, akik szeptembertől tankötelessé válnak. A tanulói jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat várják az általános iskolák – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ (KK). Felhívták a figyelmet, hogy a körülményekre tekintettel ezúttal elegendő lesz a tanév első napján bemutatni, illetve benyújtani a szükséges dokumentumokat. Ezeket egyébként online is fel tudják tölteni a KRÉTA rendszerbe a szülők, amennyiben úgy döntenek. A beiratkozáshoz szükséges a gyermek személyazonosságát igazoló hatósági igazolvány, lakcím­igazolvány, tajkártya, amennyiben a szakértői bizottság már kijelölt a gyermek részére iskolát, akkor ennek az igazolását tartalmazó dokumentum, továbbá nyilatkozat az életvitelszerű ottlakásról és nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról.

– Míg a korábbi években kötelező volt a személyes megjelenés a beiratkozáskor, idén azt kérjük, hogy aki teheti, az válassza az elektronikus, online beiratkozás lehetőségét a KRÉTA rendszerben. A felület itt érhető el. Ez a lehetőség a tankerületi központok által fenntartott összes intézményben a szülők rendelkezésére áll – hangsúlyozták, hozzátéve: amennyiben az elektronikus úton történő beiratkozás a család számára nem megoldható, az általános iskolák lehetőséget biztosítanak a személyes ügyintézésre is, betartva a járványügyi előírásokat. Ilyen megkeresés esetén az intézmény tájékoztatja a szülőket, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk, hogyan és milyen formában tudják gyermekük beíratását megtenni.

Reméljük, ilyen vagy ehhez hasonló kép fogadja a szülőket és a tanárokat szeptemberben
Fotó: Éberling András

A beiratkozás kétlépcsős, első körben a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, egészen április 24-ig. Ezek közé tartoznak jellemzően az alapítványi, a magán- és egyházi fenntartású általános iskolák, illetve, azok a tankerületi fenntartásúak is, amelyeknek a hatályos jogszabályok adta lehetőségek miatt nincs körzetük, például a köznevelési típusú sportiskolák.

A második szakaszban (2020. április 28. és május 15. között) minden olyan tanuló automatikusan bekerül a lakóhelye, tartózkodási helye szerinti körzetes általános iskolába, aki nem nyert felvételt az első szakaszban, illetve, aki nem adta be a jelentkezését más általános iskolába.

Fontos azonban, hogy ebben a szakaszban a szülőknek meg kell erősíteniük gyermekük jelentkezését, ha a lakóhely szerinti körzetes általános iskolába szeretnék beíratni. Ugyancsak ebben a beiratkozási időszakban kell jelezni, ha valaki olyan iskolát választott, amelynek egyébként van körzete, de lakhelye szerint a gyerek nem oda tartozik.

A KK közölte azt is, hogy a körzettel nem rendelkező iskolákban 2020. április 27-ig, a körzettel rendelkező iskolákban pedig május 21-ig hozzák meg a felvételről vagy az elutasításról szóló döntésüket az igazgatók. Az eredményről lehetőség szerint haladéktalanul értesítik a családokat is.

A középiskolába jelentkező tanulókra a fenti határidők nem vonatkoznak, nekik egyelőre várniuk kell a végleges szabályokra. A középfokú felvételik már lezajlottak, a beiratkozás pedig esetükben június második felében esedékes. Mivel azonban a nyárra várható járványügyi helyzet egyelőre kiszámíthatatlan, ezzel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak később fogja meghozni a döntést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.