Autóval hozatta haza a feldarabolt holttestet a gyilkos

Anyja segítségével akarta elrejteni a feldarabolt holttest maradványait egy fiatal jászsági nő. Az eljárás nyomozati szakaszában beszerzett bizonyítékok szerint előre kitervelte a gyilkosság minden részletét.

Végh Attila
2020. 11. 12. 15:46
Emberölés Jászalsószentgyrgy
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelési javaslattal fejezte be a rendőrség a jászalsószentgyörgyi emberi maradványok ügyében indított nyomozást. A Magyar Nemzet információi szerint ezzel egy bécsi rejtélyes ügy is megoldódott. Egy eltűnés miatt körözött idős férfi holtteste került elő, akivel az elvileg takarítónőként foglalkoztatott 27 éves magyar nő végzett. A gyilkos úgy gondolta, ha nincs holttest, nincs bűnügy sem, Magyarországon akarta eltüntetni a bizonyítékokat. November 11-én már a vádhatóság hosszabbíthatta meg letartóztatását, a tettes életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat.

Emberi maradványokkal teli zsákot találtak 2019. március 2-án Jászalsószentgyörgy közelében egy öntözőcsatornában. Egy, a földjeit megszemlélő gazda tett bejelentést, amikor kíváncsiságból kinyitotta a csomagot, sokkot kapott a látványtól. A műanyag zsákból egy, az orvos szakértők szerint 3-4 hónapja halott, idős férfi testrészei kerültek elő. A testrészeken olyan nyomokat is találtak, ami arra utalt, hogy az áldozat erőszakos halált halt.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai első körben azt szerették volna megállapítani, ki is lehetett az áldozat, a zsákban nem találtak olyan nyomot, tárgyat, ami segíthetett volna az azonosításban. Mivel Magyarországon nem jelentették be az elhunythoz hasonló korú, kinézetű férfi eltűnését, a nyomozásba az Europol szervezetén keresztül bevonták a környező országok nyomozó hatóságait is. Az elemzések alapján egy bécsi, eltűnés miatt keresett idős férfi ügyében találtak olyan közös pontokat a nyomozók, amiért érdemes volt ellenőrizni az azonosságot. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ DNS laborjának szakértői a bécsi rendőrség bűnügyi technikusaival együttműködve egy hét múlva minden kétséget kizáróan megállapították, a Jászságban előkerült maradványok az Ausztriában körözött férfitől származhatnak.

Fotó: Police.hu

A nyomozók szerint az áldozatot nem Magyarországon ölték meg. A Magyar Nemzet információi szerint a bécsi férfi soha nem járt Magyarország keleti részén, ez arra utalt, hogy a gyilkosa próbálta meg itt elrejteni. A maradványokat valaki maró folyadékkal igyekezett megsemmisíteni, hogy a DNS mintákat elégesse, nem sikerült a terv. A feldarabolt testrészek megtalálási helye kívül esett a jászsági településen keresztül haladó utaktól, ezért a nyomozók szerint csak olyan valaki rejthette el errefelé az emberi testrészeket tartalmazó zsákokat, aki jól ismeri Jászalsószentgyörgy környékét.

Fotó: Police.hu

A rendőröknek ezt a kapcsolatot kellett megtalálniuk. Az alig 3500 lakosú településen kellett megkeresni azt az embert, aki rendelkezik ausztriai, bécsi kapcsolattal. A harmadik héten a rendőrök eljutottak a 27 éves P. Szilviáig, aki több éve Bécsben dolgozott takarítónőként. Legalábbis a faluban így tudták, de a nyomok és a tanúvallomások arra utaltak, a fiatal nő egyéb szolgáltatásokat is nyújtott idős, férfi ügyfeleinek. Így ismerkedhetett meg az áldozattal is, akivel később bensőséges kapcsolatot alakítottak ki, a nő a férfihoz költözött, élettársakként éltek. A férfit a magyar nő láthatta utoljára élve, ezért a szolnoki nyomozók három héttel a holttest megtalálása után, március 25-én előállították.

A Magyar Nemzet információi szerint a nő a rendőrök első kérdéseire összeomlott, nem tudta tovább magában tartani a hónapok óta őrzött titkokat. Állítása szerint anyagi vita miatt veszett össze a párjával annak bécsi lakásán, ahol hirtelen felindultságában kést ragadott, s több mellkasi irányú szúrással megölte. Azt is elmondta: a gyilkosság időpontjában is kábítószert fogyasztott, azóta is droggal él, a szerrel kapcsolva ki az emlékeket. A tette után pánikba esett, majd kigondolta, hogy elrejti a holttestet, miután ha azt nem találják meg, akkor a gyilkosságra sem derülhet fény. A bécsi lakás fürdőszobájában konyhai eszközökkel darabolta fel a holttestet, amit aztán műanyag zsákokba, majd bőröndökbe rejtett. Azután többször is kitakarította fertőtlenítőszerekkel a lakást. Bár a nyomokat az emberi szem elől sikerült eltüntetnie, amikor a bécsi rendőrök a szolnoki nyomozók jelzése alapján ultraviola fénnyel megvilágítva is megnézték a lakást, a konyha és a fürdőszoba padlózatának réseiben is találtak vérfoltokra utaló jeleket, amit a háztartási fertőtlenítőszerek nem tudnak teljesen eltüntetni.

A takarítás után a nő összepakolta az áldozat értéktárgyait, pénzét, telefonon rendelt fuvart egy nemzetközi személyszállítási rendszeren keresztül. A gyilkos 51 éves édesanyjának mondta csak meg otthon, mit tett. A két nő együtt tervelte ki, hol, hogyan fogják elrejteni a zsákokat, az anya több karton hipót és meszet vásárolt a helyi boltban. Az eredeti terv szerint nem akarták a csatornában hagyni a testrészeket, de 2019-ben száraz tél volt, március elején még erős fagyok voltak, nem tudtak ásni. Arra gondoltak, ha kicsit enyhül az idő, akkor kimennek a zsákokért, és azokat eltemetve örökre eltüntetik a bécsi férfi nyomait. Pár napon múlott a terv végrehajtása, ha sikerül nekik, talán soha nem derült volna fény a bécsi férfivel történtek titkára.

Fotó: Police.hu

A nyomozók szerint a gyanúsított nem indulatból ölt, ki akart lépni ebből a kapcsolatból, párja viszont ezt nem akarta engedni, ráadásul pénzt sem adott a nőnek. A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint a 27 éves gyanúsított emiatt döntött úgy, hogy megöli a férfit és elveszi az értékeit. A rendőrség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntett, kifosztás bűntett és kábítószer birtoklása vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nőt. A rendőrök a terhelt édesanyját bűnpártolás bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ő kétévnyi börtönre számíthat. A rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.