Az egyház ellen uszít a Demokratikus Koalíció

A pedofil-bűncselekmények kiderítését célzó vizsgálatot követel a Demokratikus Koalíció a katolikus egyháztól. A kormánypárti politikusok szerint a Gyurcsány-párt csak provokál, és politikai kérdést csinál a pedofilellenes törvénycsomagból, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pedig arra figyelmeztet, hogy az egyházi hivatás és a bántalmazásra való „hajlam” közötti összefüggést sugalmazó megnyilatkozások nem szolgálják a társadalom érdekét.

2021. 06. 03. 18:42
VADAI Ágnes
Vadai Ágnes belső vizsgálatot követelt a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatja egyházellenes kampányát a Demokratikus Koalíció. A pedofil-bűncselekmények büntetését szigorító törvénycsomag keddi vitáján ugyanis kiderült: Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc által vezetett párt alelnöke azt szorgalmazza, hogy

a törvény hatályba lépését követő tizenöt napon belül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a katolikus egyházon belül indítson átfogó belső vizsgálatot a pedofil-bűncselekmények kiderítésére.

A DK-s politikus továbbá kijelentette: amennyiben ők hat hónapon belül ezt nem végzik el, akkor az államnak kell végrehajtania a vizsgálatot.

Vadai Ágnes javaslatára reagálva a Fidesz frakcióvezetője közölte: a Gyurcsány-párt ismét csak provokál. Kocsis Máté azt kérte a baloldali képviselőktől, hogy a pedofiltörvényt kiegészítő javaslataik ne irányuljanak politikai provokációra. Hangsúlyozta, a törvénymódosítás mindenkire vonatkozik, így a papokra is, ennek megfelelően pedig egy egyházi személy is húsz évet fog börtönben ülni, ha pedofil-bűncselekményt követ el. Kocsis Mátéhoz hasonlóan Nacsa Lőrinc is kijelentette:

nincs olyan, hogy papi pedofília, ahogy olyan sincs, hogy mérnöki vagy politikusi pedofília.

Vadai Ágnes belső vizsgálatot követelt a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mindenkire a törvény legteljesebb szigorával kell lesújtani – jelentette ki a KDNP politikusa. Volner János független országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban kijelentette:

ha egy politikai oldalnál oltalomra találhat a pedofília, az szerinte éppen a baloldal, a liberálisok.

A Jobbik és a Mi Hazánk korábbi politikusa továbbá megerősítette: a baloldali sajtó rendszeresen összemossa a pedofíliát a kereszténységgel, pedig ha valamitől távol áll a pedofília, az épp a kereszténység.

A DK alelnökének követelései kapcsán a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményt adott ki, amelyben leszögezte: a Magyar Katolikus Egyház a zéró tolerancia elvét követi minden, a kiskorúak sérelmére elkövetett bántalmazással szemben. Emlékeztettek, hogy az elmúlt évtizedben az MKPK és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és intézkedéseket vezettek be, amelyek egyszerre szolgálják a gyermekbántalmazás megelőzését, feltárását, a bűnösök felelősségre vonását és a segítségnyújtást a traumák feldolgozásában. Az MKPK hangsúlyozta:

amikor olyan egyoldalú megnyilatkozások születnek, amelyek rendszerszintű, ok-okozati összefüggést sugalmaznak az egyházi hivatás és egy súlyos bűncselekmény elkövetésére való „hajlam” között, az nem szolgálja a társadalom érdekét.

Az sem szolgálja az áldozatok és a társadalom érdekeit, ha egyéni és családi tragédiákat hangulatkeltő szalagcímekben egész közösségek, egyházi és világi hivatások megbélyegzésére, lejáratására használnak fel.

Megosztja a baloldali holdudvart a javaslat

A Fidesz–KDNP által benyújtott pedofilellenes törvényjavaslat az úgynevezett civil jogvédőket és balliberális véleményvezéreket is megosztja. A Magyar Nemzet kérdésére a Transparency International Magyarország közölte: a szervezetnek nincs kellő szakismerete a gyermekek védelméről, valamint a „pedofília” jelenségéről, ugyanakkor meggyőződésük, hogy a társadalomnak és a kormánynak egyaránt mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a társadalom leginkább kiszolgáltatott és ezért különös védelemre szoruló tagjai, így mások mellett a gyermekek is ténylegesen megkapják a számukra megfelelő védelmet. Mérő Vera emberijog-védő viszont azt hangoztatta, hogy a pedofilellenes törvényjavaslat, azon belül pedig a „pedofilok listázása” szerinte egyáltalán nem jelent megoldást. Az ismert balliberális írónő, Péterfy-Novák Éva pedig szintén arra használta ki a törvénycsomag vitáját, hogy az egyházi személyek által elkövetett pedofil-bűncselekmények ellen emeljen szót.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.