Egymásnak esett a DK és a Momentum

A gödi polgármester ürügyén elkezdte egymás forgácsolását Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András pártja. Két évvel a választások előtt a demokraták demokratái kimutatják a foguk fehérjét.

Magyar Nemzet
Forrás: 24.hu2020. 08. 05. 11:02
null
Gyurcsányék 2018-ban éppen csak megugrották az ötszázalékos küszöböt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangfelvétel bizonyítja, hogy a gödi momentumos polgármester fideszesre akarta cserélni a város LMP-s és DK-s alpolgármestereit – írták kedd esti közleményükben Gyurcsány Ferencék. A 24.hu összefoglalója szerint a DK a levélhez mellékelt is egy alig félperces felvételt, amelyben állításuk szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, hogy a Momentum országos vezetésével egyeztetve le kívánja váltani a szövetséges pártok (LMP és DK) alpolgármestereit, és helyettük a Fidesz önkormányzati képviselőjét nevezné ki alpolgármesternek a városban.

A DK azt is állította, hogy a hangfelvételen Balogh kijelenti, hogy a jövőben nem kíván együtt dolgozni a választást vele közösen megnyerő ellenzéki pártok által jelölt alpolgármesterekkel, hanem helyettük egy fideszes (Pintér György), egy momentumos (Andrejka Zombor) és egy független (Hlavács Judit) képviselő alpolgármesteri kinevezését támogatja, mondván, bennük „bízik annyira, hogy rájuk tudná bízni” az alpolgármesteri feladatokat és az általa kívánatosnak tartott alpolgármesterek között első helyen a Fidesz képviselőjét javasolta. Vagyis, állítja a DK, Balogh a Momentum–LPM–DK–Jobbik városvezető koalíció helyett a Momentum–Fidesz-koalícióra tett javaslatot. A párt hozzátette azt is, hogy a hangfelvétel tanúsága szerint a személycserékre tett javaslatát Balogh megbeszélte a Momentum országos vezetésével is.

A Momentum szerint Gyurcsányék manipulálnak

Szerda reggel a Momentum is kiadott egy közleményt, amelyben azt állították, hogy a DK manipulált hangfelvétellel támadja Göd polgármesterét, és a párt által közzétett hanganyag tartalmával ellentétben Balogh Csaba nem akarta fideszesre cserélni a jelenlegi alpolgármestereket. A Momentum ugyancsak közzétett egy hangfelvételt, amelyről azt írták, hogy az az április 6-i beszélgetésről készült hanganyag eredeti verziója – a felvételt rövidebb, illetve hosszabb változatban is közzétették.

Ezen a felvételen arra a kérdésre, hogy „Azt tudod, hogy egy alpolgármesterre, aki helyettesít téged, mindenképp szükséged van?” Göd polgármestere úgy válaszol: „Igen. Ennek tudom javasolni igazából Pintér Gyurit, Andrejka Zombort, Hlavács Juditot. Ki az, akiben a legjobban megbíztok? És remélem, nem a Pintér Gyurit mondjátok.”

A 24.hu felhívja a figyelmet arra, hogy a két felvétel közötti lényeges különbség, hogy a DK-nál a nevek után egy olyan rész következik, amelyben Balogh – állítólag – arról beszél, hogy közülük tudna választani olyan embert, akiben megbízik annyira, hogy rá tudja bízni a helyettesítést, míg a Momentum felvételénél a nevek felsorolása után nincs ilyen szöveg. A Momentum a közleményében úgy fogalmazott: őszintén remélik, hogy a DK honlapján közzétett manipulált hangfelvétel egyéni magánakció, és nem a párt hivatalos álláspontját és stratégiáját tükrözi. Azt is írták, hogy szerdán a Momentum elnöksége minden érintett párt elnökségéhez levélben fordul a gödi helyzet országos rendezése érdekében.

Donáth Anna hírhamisítással vádolja a Gyurcsány-pártot

Donáth Anna, a Momentum EP képviselője bombát dobott az ellenzéki összegfogásra.

– Gödön méltatlan és káros csata zajlik. Pont most, amikor nagyon fontos lenne, hogy az ellenzéki együttműködés helyi szinten bizonyítsa kormányzóképességét, hogy aztán országos felhatalmazást kaphasson 2022-ben. Ez mostantól sokkal nehezebb lesz – írja Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán. A Momentum politikusa hozzátette: nyilvánosságra került ugyanis egy gödi hangfelvétel, amit manipulálva, mondatokat kivágva tettek közzé. Méghozzá az Európai Parlamentben ülő képviselőtársam, a DK-s Rónai Sándor tette ki a pártja honlapjára.

– A magyar politika régóta terhelt manipulált titkos hangfelvételekkel, azokkal való üzleteléssel vagy zsarolással. A legutóbbi választást megelőzően a Párbeszéd elnökségi ülését hallgatták le. Szabó Tímea feljelentést is tett, de talán sosem tudjuk meg, ki vette fel Karácsony Gergely zárt megbeszélésen elhangzott szavait, és tette közzé azokat megvágva. Volt már áldozata ilyen lehallgatásnak az MSZP is, a Jobbik is, és tett tönkre egy teljes pártot, az MDF-et egy hasonló ügy – mondta Donáth, aki óriási gondnak tartja, hogy immár az ellenzék körein belül is ez lesz a gyakorlat.

– Nem látom azt az együttműködést, ahol az elméletileg a kormányváltás érdekében együtt dolgozó ellenzéki pártok egyike manipulált hangfelvétellel zsarolja szövetségeseit. Így nem lehet – vélekedett Donáth.

– És hogy mindezeken túl miért tartottam fontosnak, hogy megszólaljak az ügyben? Mert a tavalyi EP-választáson az ellenzéki szavazók két pártnak adtak a korábbinál sokkal erősebb felhatalmazást. Azt mondták, hogy a DK és a Momentum jelöltjeiben látják az európai politizálás jövőjét. Így lett Rónai Sándor képviselő Brüsszelben, és én is – mutatott rá az EP képviselő. Donáth kijelentette: De ami most történt, az méltatlan a DK politikájához, de ahhoz az európai programhoz is, amelyet az ellenzéktől várnak.

– Nagyon sok munkám van abban, hogy bemutassuk Európának, valójában milyen a Fidesz. Ez az ügy viszont most a DK-ról és a lehetséges szövetségkötésről mutat meg valamit, amelyre nem lehet büszke senki. Fel kéne nőni a feladathoz, őszintén, bizalommal és közösen dolgozni – zárta sorait Donáth.

A Magyar Nemzet korábban megírta: az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje a DK és a Momentum jelöltje közül kerülhet ki. A harc elkezdődött és törésvonalak alakultak ki ellenzéki oldalon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.