Előállt a Jobbik a magyarázattal, hogy miért fért bele Gyöngyösinél, ami Szabónál nem

Reagált a Jobbik elnökhelyettese Szabó Balázs Magyar Nemzetben tett állításaira. Gyöngyösi Márton szerint egészen más ügy, hogy Szabóhoz hasonlóan ő is volt választási megfigyelő orosz érdekövezetben.

Vizvári Soma
2021. 01. 14. 17:00
GYÖNGYÖSI Márton
Gyögyösi Márton a népek önrendelkezésének diadalaként beszélt a krími szavazásról Fotó: Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sem a Krímben, sem Luganszkban, sem Nigerben nem jártam választási megfigyelőként. Donyeckben és Szentpétervárott igen, hét évvel ezelőtt. Máshol nem. Ezzel szemben Sz. B. (Szabó Balázs – a szerk.) ezt a »szakmát« rendszeresen űzte” – vágott vissza Gyöngyösi Márton elnökhelyettes csütörtöki Facebook-posztjában Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselőnek, akinek a Jobbik kedden azonnali hatállyal felfüggesztette párttagságát, amiért az orosz érdekszférába tartozó Közép-afrikai Köztársaságban volt választási megfigyelő december végén.

A párt sajtóosztálya arra a kérdésünkre irányította lapunkat Gyöngyösi bejegyzéséhez, hogy meg tudják-e erősíteni azt a Magyar Nemzethez eljutott információt, miszerint Donyeckben, Luganszkban és a Krímben is volt hivatalos jobbikos delegáció választási megfigyelés céljából, amelyeket Gyöngyösi Márton vezetett. Szabó Balázs ugyanis lapunknak ezt nyilatkozta.

Korábban aziránt is érdeklődtünk a Jobbiknál, tervezik-e, hogy a párt elnökhelyettesétől is megválnak, úgy mint Szabó Balázstól, hiszen 2014-ben Gyöngyösi Márton választási megfigyelőként volt jelen a Donyecki Népköztársaságban, amely állam létezését csak Oroszország ismerte el. A kérdésre azóta sem érkezett válasz, de Gyöngyösi posztjában ezzel kapcsolatban is találni magyarázatnak szánt mondatokat.

„Akkoriban a Jobbik elnöksége, főleg a poszt-szovjet térség ügyeiben sokat adott egy bizonyos Kovács Béla szavára. Akkor még nem tudtuk, hogy pontosan ki ő, mivel kezdő politikusként nem gondoltuk, hogy egyből az orosz titkosszolgálat fog közénk beépülni. Azóta látjuk, hogy ki volt Kovács Béla, és milyen céllal »munkálkodott«. Ezért nincs már közöttünk„

– közölte az elnökhelyettes.

Kovács Béla – A Jobbik elnökhelyettese a párt kémügybe keveredett volt európai parlamenti képviselőjét tette felelőssé, amiért régebben az oroszok felé kacsintgattak
Fotó: MTI

Mint ismert, a KGBéla néven is emlegetett Kovács Béla egykori jobbikos európai parlamenti képviselőt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés és az unió kárára elkövetett csalás ­miatt állították bíróság elé. Utóbbiért el is ítélték, a kémkedés alól első fokon felmentették annak ellenére, hogy a bíróság bizonyítottnak találta Kovács Béla orosz beszervezését. Ahogy arról korábban beszámoltunk, KGBéla amellett, hogy szintén volt választási megfigyelő orosz érdek­övezetben, jó kapcsolatokat ápolt az ugyancsak kémkedéssel meggyanúsított Mateusz Piskorskival. Piskorskival egyébkén Gyöngyösi is jóban van Szabó Balázs lapunknak korábban tett nyilatkozata szerint, ezt pedig a Jobbik vezető politikusa azóta sem tagadta.

Mateusz Piskorski: Képmutató a Jobbik

Mateusz Piskorski a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Jobbik vezetői felfüggesztették Szabó Balázs párttagságát. A lengyel politikus emlékeztetett: a Közép-afrikai Köztársaságban lezajlott választáshoz képest sokkal vitatottabbak azok a voksolások, amelyeken Gyöngyösi Márton vett részt megfigyelőként. A jobbikos politikus korábban a Krímben, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban végzett választási megfigyelést.

– A hét évvel ezelőtt kirobbant, polgárháborúba sodródó ukrán válság idején a Jobbiknak volt egy világos és határozott külpolitikai elképzelése, ami a szélsőségesen nacionalista és kisebbségellenes ukrán kormányzati politikával szemben az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére helyezte a hangsúlyt, és Kárpátalja vonatkozásában a területi autonómia kivívását tűzte ki célul – magyarázta Gyöngyösi a Jobbik régebbi külpolitikáját hozzátéve: – Ebben a küzdelemben akkor a Jobbik az orosz diplomáciában szövetségest látott, amely ugyancsak síkra szállt az ukrajnai orosz kisebbség védelmében. A donyecki választási megfigyelés elvállalásánál is ez volt az egyik fő motivációm. Ami egyébként az Ukrajnában élő nemzetiségek jogait illeti, a kritika most is megáll – fogalmazott.

– Viszont időközben rájöttünk, hogy Oroszország motivációi egyáltalán nem azok, amelyeket mi akkor naivan gondoltunk. Amikor ez nyilvánvalóvá vált számunkra, önkritikát gyakoroltunk, és változtattunk a politikánkon, mert mi a magyar érdekek szolgálatára tettünk esküt, nem pedig idegen érdekekére

– vezette le Göngyösi.

Gyöngyösi Márton egyébként egy keddi, a Blikknek adott nyilatkozatában azt állította:

Szabó Balázs a párt nevében választási megfigyelőként jelent meg a Közép-afrikai Országban, de erről ők csak a sajtóból értesültek.

Azonban Szabó lapunknak egyértelművé tette: „nem a párt nevében vettem részt a választási megfigyelésen (nem is így lettünk regisztrálva a helyi Nemzeti Választási Bizottságnál) hanem szakértőként”. A Jobbikból kirúgott politikus annak a véleményének is hangot adott miszerint:

– nincs azzal baj, hogy Gyöngyösi is részt vett ilyen választásokon megfigyelőként, csak akkor utólag ne oktasson ki senkit ugyanezért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.