„Emberi tárgyaknak” nevezte Upor László az SZFE vezetőségét

Ultimátumként kezeli Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori tanára Szarka Gábor kancellár és Novák Emil általános rektorhelyettes nyolc pontban foglalt engedményét. A blokádot támogató balliberális műfordító a Hírklikknek úgy nyilatkozott, bár nem ismeri a rektorhelyettesnek kinevezett rendezőt, Vidnyánszky Attilát a legádázabb ellenségének tekinti.

Hertelendy Gábor
2020. 10. 05. 12:24
UPOR Lszl
Budapest, 2020. szeptember 6. Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese beszédet mond a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az, hogy ilyen, a felsőoktatási törvénnyel teljesen szembemenő módon jelölnek ki vezetőnek látszó „emberi tárgyakat”, semmiképp nem elfogadható – mondta a Hírklikknek Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese. Novák Emil kinevezett rektorhelyettes és az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma kapcsán Upor kiemelte: kinevezésük „módja és körülményei elfogadhatatlanok” a számukra. Hozzátette: Vidnyánszky Attilával nem személyes a konfliktusuk.

A Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által bejelentett, az egyetemnek juttatandó többlet állami támogatásra és a tanároknak járó fizetésemelésre Upor úgy reagált, az szimpla zsarolás, megvesztegetés. Azt azonban elismerte, hogy a kormány által nyújtott többletfinanszírozás nem blöff, ugyanis Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón mindezt hivatalosan is bejelentette.

Lapunk az ügyben kereste Novák Emilt, aki nem kívánt nyilatkozni.

Mint ismert, az egyetem kancellárja és Novák Emil tegnap nyolcpontos közleményt adott ki, amelyben szeptember és december között tízszázalékos béremelést ígértek, ezen felül 2021-től tizenöt százalékkal emelik meg a dolgozók fizetését, ami az egyetem soha nem látott mértékű fejlesztésével társulna. Átfogó és széles körű egyeztetéseket kíván elérni a vezetőség a hallgatók bevonásával, valamint a Hallgatói Önkormányzat megtarthatja fórumait. Mindezzel együtt büntetlenséget ígér az egyetemi épület elfoglalását és a blokádot fenntartó résztvevőknek. Csupán egyetlen feltételük van: október 7. éjfélig szüntessék be a sztrájkot, hogy az oktatás zökkenőmentesen elkezdődjön.

Novák Emil rektorhelyettesi kinevezése nem maradt retorzió nélkül: önkényesen eltávolították a Magyar Filmakadémia éléről, korábban pedig Reisz Gábor rendező jelentette be távozását az akadémiáról a kinevezett rektorhelyettes személye miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.