Értékteremtő munka a megváltozott munkaképességűeknek

A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégeknek az az elsődleges szempont, hogy ne sajnálatból vegyék igénybe a szolgáltatásaikat az ügyfelek, hanem mert kiváló minőséget kapnak a pénzükért. Ezt az elvet vallja a Bake My Day.

Ritó Szabolcs
2021. 06. 01. 17:07
Rehabforce
20210520 budapest rehabforce megvaltozott munkakepesseguek havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budán, a Böszörményi úton találkoztunk a Rehab Force ügyvezetőjével, Szabó Péter Tamással a Bake My Day látványpékségben. Az üzlethelyiség modern és fiatalos, akárcsak a csapat, ami a pult mögött sürgölődik. A betérő vendég számtalan kézműves sütemény, szendvics és ital közül választhat, a pult mögött pedig látható, hogy készülnek a friss kenyerek, és fel sem merül a gondolat, hogy a kiszolgáló személyzet bármilyen formában is eltérne az átlagtól.

– Olyan szolgáltatást akartunk nyújtani, amivel versenyképesek vagyunk a piacon – kezdte a cég létrejöttének a magyarázatát Szabó Péter Tamás. Az ügyvezető elmesélte, hogy nyolc éve takarítócégként kezdték a működést kifejezetten megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatva.

– Amihez az egészséges embereknél elég egy munkaerő, arra nálunk két ember kell, viszont törekszünk a munka kiváló minőségére – fogalmazott.

Később a cég parkgondozással is foglalkozni kezdett, amelyre a XI. kerületi önkormányzat cégével, az Újbuda Prizma Nonprofit Kft.-vel állnak szerződésben, majd a tevékenységét bővítve nyitott egy péküzemet, amelyhez a Bake My Day két péksége tartozik. Mára irodai adminisztratív munkakörben is foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket, összesen kétszáz főnek biztosítanak megélhetést.

A Bake My Day kézműves pékség termékeinek a kiváló minőségét a szakma nagyjai is elismerik
Fotó: Havran Zoltán

– Sokat jelent a dolgozóinknak, hogy idén a kormány eltörölte a keresetkorlátot. Korábban mindig számolni kellett, hogy ne lépjék át a jövedelmi küszöböt, különben elveszítették a rokkantsági ellátásukat – mondta az ügyvezető arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen változást tapasztaltak az elmúlt időszakban a foglalkoztatási körülményekben.

Szabó Péter Tamás szerint az állam pozitívan viszonyul a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásához, és úgy látják, hogy nemcsak a nagy foglalkoztatóknak jelentenek előnyt a kormányzati döntések.

Januárban Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár is látogatást tett a hegyvidéki üzletükben, amikor bejelentette, hogy a kormány 2021-ben 48,6 milliárd forintot fordít a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Az államtitkár akkor a következő gondolatokat osztotta meg a Facebook oldalán: „A Bake My Day pékség a Hegyvidék kiváló példája arra, hogy az mmk-s foglalkoztatás egyszerre üzlet és misszió. Nem csupán azért sikertörténet, mert a legtöbb gasztronómiai nagyágyú elismerését bezsebelte, hanem azért is, mert kiváló példája annak, hogy a megváltozott munkaképességű foglalkoztatás nem jótékonykodás, hanem professzionális felelősségvállalás.”

Az ügyvezető elmondta, hogy náluk sosem volt kirakatban, hogy megváltozott munkaképességűek a dolgozóik, mert az motiválta őket, hogy a szolgáltatásuk minősége nyerje meg a vásárlókat. Ez a szemlélet a dolgozóikra is pozitívan hat. – Ők is szeretnének egyre jobb minőségben dolgozni, és motiváltak abban, hogy az egészséges kollégáikat teljesítményben is utolérjék – fogalmazott. Azt is kiemelte, hogy a cégen belül külön rehabilitációs mentor foglalkozik a dolgozókkal, tehát pszichés támogatást is kapnak, vagy éppen amikor az egészségi állapotuk szükségessé teszi, akár az orvosi ellátáshoz is segítenek hozzájutni.

Mint megtudtuk, a cég folyamatosan bővül. A következő látványpékség az Attila úton fog megnyílni, ami újabb munkahelyeket teremt. – Nálunk fordítva működik a munkavállalók felvétele, mivel nekünk kell megtalálni a jelentkező képességeihez illeszkedő munkaterületet – mondta Szabó Péter, és arra is rámutatott, hogy az üzletek helyszínének a kiválasztásakor az is kiemelt szempont, hogy a dolgozóiknak elfogadható legyen a terhelés. Néhány éve például a belvárosi bulinegyedben lett volna lehetőségük arra, hogy új üzlethelyiséget nyissanak, de az ügyfélkör és a stressz ártott volna a dolgozóknak.

– Nagyjából 155 dolgozónk egészségkárosodott, és további 45 fő fejlesztő foglalkoztatásban vesz részt – mondta Kovács Ibolya, a cég szakmai vezetője.

Elmondta, hogy 2017 áprilisa óta végeznek fejlesztő foglalkoztatást, amelybe bevonhatók az olyan pszichiátriai betegek, hajléktalan emberek és fogyatékkal élők, akik intézményi ellátásban részesülnek.

– Jó kapcsolatot ápolunk számos fővárosi szociális intézménnyel, ahol a szociális munkások tesznek javaslatot az ellátásukban lévő kliensek foglalkoztatására – mutatta be a foglalkoztatás lényegét.

Fejlesztő foglalkoztatás keretében az intézményes ellátást igénybe vevő pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek, fogyatékkal élők és hajléktalan emberek végzik a XI. kerületi parkok takarítását
Fotó: Rehab Force

A főváros XI. kerületében Gazdagrét, Őrmező és a Bikás park területét teszi rendbe a cég parkgondozó csapata, amiben többségében pszichés betegek dolgoznak. Látogatásunkkor egész nap esett az eső, így a brigádot hazaküldték, és már csak a vezetőjük volt a helyszínen. Attila készségesen válaszolt a kérdéseinkre, aki maga is hajléktalanként kezdett dolgozni ezen a területen. – Több mint két éve dolgozom itt parkgondozóként. Egy hajléktalanszállón éltem, ott értesítettek erről a munkalehetőségről, és megpróbáltam. Azóta már a cég munkásszállóján lakom, ami minőségben nagy előrelépést jelent – mesélte. A kollégáival kapcsolatban elmondta, hogy a parkgondozásban dolgozók szinte mindegyikét érintik a pszichés betegségek és a hajléktalanság problémája, így az is nagy szó, ha huzamosabb ideig képesek kitartani a munkában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.