Balogh és a momentumosok magukat is leszavazták

A demokrácia győzelmének tartják a Gödön egyesült önkormányzati ellenzék tagjai, akik visszavonták az alkalmatlannak tartott momentumos polgármester minden egyszemélyi döntését.

2020. 07. 01. 17:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere és a Momentum vele együttnégytagú tömörülése saját magukat is leszavazták a hétfőn 16.30-kor kezdődött és kedden hajnali fél 4-ig tartott önkormányzati testületi ülésen. Ezzel a döntéssel nem kis derültséget váltott ki a Baloghot korábban támogató ellenzéki szövetség hétfőn az összefogásból kilépett tagjai körében. Szerintük ez a „röhejes” döntés is jellemzi Baloghot, hogy valóban alkalmatlan szakmailag és szerintük emberileg is a polgármesteri posztra.

Történt, hogy Balogh és a három momentumos önkormányzati képviselő a testületi ülésen gondolkodás nélkül leszavazta azt a nyilatkozatot, amit május elején még boldogan aláírtak. A nyilatkozat fontosságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy pártállástól függetlenül mind a 12 képviselő egységesen aláírta azt a veszélyhelyzet idején, még májusban. A maratoni testületi ülésre az egyik alpolgármester vitte be, és Balogh minden igyekezete ellenére napirendre is vették – az összes ellenzéki előterjesztéssel egyetemben, miközben Balogh előterjesztéseit rendre leszavazták – az „Állásfoglalás Göd város hosszú távú érdekeiről” című nyilatkozat képviselő-testületi megerősítését. A négy momentumos az ellenzék szerint politikai érdekeik miatt kihátrált az állásfoglalás megerősítése mögül, a kétharmados többség azonban jóváhagyta azt. Az állásfoglalásban szerepel például, hogy az önkormányzat egyeztessen a Samsung SDI mindennapos működése lakosságot terhelő hatásainak monitoringjáról, a hatások csökkentéséről vagy a Samsung építési tevékenységének áttekintése kapcsán egyeztetés legyen a lakossági zavarás minimálisra csökkentéséről. Azt sem támogatták a Momentum-frakció tagjai, hogy beszámolót kelljen adni a Samsung SDI-vel folytatott hivatalos tárgyalásokról.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem akarják a momentumos képviselők a város működőképességének megőrzését, a Gödért dolgozó emberek munkahelyének megőrzését? Miért fontosabb a Momentum politikai megjelenítése, mint a gödiek érdeke? – teszik fel a Balogh alkalmatlanságát hónapok óta hangoztató, immár valóban kétharmados többségben lévő önkormányzati politikusok.

Ők úgy gondolják, Balogh Csaba alkalmatlanságát mutatja az is, hogy a hétfői testületi ülés hajnalig tartott. Szerintük szándékosan úgy irányította az ülés vezetését, hogy az a lehető legvontatottabban haladjon. Az ülésről készült felvétel is bizonyítja, Balogh számos alkalommal fenyegette meg a képviselőket azzal, hogy szavazatuk miatt majd jogi fórumok előtt kell felelniük. Egy egyszerű munkaterv-módosításról szóló előterjesztést 30 percig húzott, később azt is felvetette, hogy kész a strasbourgi bíróságig vinni az ügyeket.

Ellenzéke úgy látta, Balogh többször próbálta félrevezetni, megtéveszteni a képviselőket a törvények egyedi értelmezésével, hamis állításokkal. Ugyanakkor utalásokat tett, hogy hátráltatni fogja a testület döntéseinek jogerőre emelkedését, ezzel akadályozva az önkormányzat működését. Balogh ezen cselekedetei a bizalmatlanság tényét is kimeríthetik a képviselők részéről, szögezik le a testületben többségben lévő polgármester-ellenesek.

Ráadásul egyes jogi szakvélemények szerint Balogh Csaba önkormányzati képviselőkkel szemben a hétfői képviselő-testületi ülésen mutatott folytatólagosan elkövetett magatartása és erőszakos kommunikációja kimerítheti a büntető törvénykönyv több paragrafusát is. A képviselőket megilleti a szabad mandátum elve, azaz „A szabad mandátum elve azt jelenti, hogy a képviselő a képviseleti tevékenységét autonóm módon, legjobb tudása és lelkiismerete szerint önállóan végzi. Tevékenységére nézve nem utasítható, sem választói, sem pártja, sem frakciója, végül is senki által sem. Működésének egyetlen zsinórmértéke a köz érdeke, amit tevékenysége során saját maga értelmez.” A jogászok még vizsgálják, hogy szükséges-e feljelentést tenniük.

A hétfői testületi ülésen kétharmados többséggel visszavonták Balogh Csaba pandémia alatt egy személyben hozott valamennyi döntését.

Kérdés, megértette-e, hogy demokráciában a többség akaratának kell érvényesülnie, és hogy városvezetőként gyakorlatilag egyetlen lehetősége van: ha a képviselőkkel együttműködik. Az ellenzéke úgy fogalmazott: tudomásul kellene vennie, hogy ő Göd város polgármestere, és nem a Momentum pártkatonája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.