Hatékonyabb segítség az üldözötteknek

Átfogó együttműködési megállapodást kötött a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet, így még eredményesebbé válhat az üldözött csoportok megsegítése. Az összefogással máris két új program vette kezdetét, az egyikben családi krízisközpontot hoznak létre a polgárháború sújtotta Ukrajnában, a másik keretében az Irakban népirtást elszenvedettek életkörülményeit javítják.

Szilágyi Anna
2019. 08. 29. 8:57
null
Hazánk közreműködik a jazidi lakosság hazatérésében is Fotó: Hungary Helps
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új távlatokat nyit a Hungary Helps Ügynökség és az Ökumenikus Segélyszervezet közötti együttműködési megállapodás hazánk humanitárius segítségnyújtása terén, amelynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Azbej Tristan.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár hangsúlyozta, az azonnali cselekvésben hisznek, így az aláírás után meg is kezdik a munkát a segélyszervezettel két új programban is. Az egyik keretében az ukrajnai Herszon városban 12 millió forinttal támogatják egy családi krízisközpont létrehozását a Krím félszigeti és a kelet-ukrajnai konfliktus áldozatainak.

Hazánk közreműködik a jazidi lakosság hazatérésében is
Fotó: Hungary Helps

A másik projekt pedig az eddigi iraki szerepvállalás folytatását, kiterjesztését célozza 167 millió forint értékben. Ebből az összegből az Iszlám Állam által elkövetett népirtást elszenvedő jazidi lakosság visszatérését segítik otthonaik helyreállításával, egy árvaház létrehozásával és munkahelyteremtéssel, például egy helyi pékséggel az észak-iraki Szindzsár tartományban. Mint ismert, 2014-ben több ezer jazidit ölt meg vagy adott el rabszolgának és családok tízezreit üldözte el otthonukból a terrorszervezet.

Ezenkívül támogatják a kurdisztáni Khanke város menekülttáborában élő belső menekülteket, akik így nem válnak migránsokká. A projektekből is látszik, hogy bár keresztény kultúrájú államként Magyarország kiemelt figyelmet fordít az üldözött keresztények megsegítésére, ám más vallású, üldöztetést szenvedő csoportokat is támogatnak – hívta fel a figyelmet az államtitkár. – Az együttműködéssel olyan csapat áll fel, amelyet összeköt az emberbaráti gondolat, a jó szándék és a tettrekészség – összegezte Azbej Tristan.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a sajtótájékoztatón fontos mérföldkőnek nevezte a mostani megállapodást, mely minőségi váltást jelent. Mint mondta, üdvözlik, hogy a polgári kormányzat megtette a szükséges lépéseket, amelyek elvezettek az együttműködésig. A segélyszervezet számos programban dolgozott már együtt az Európai Unió­val, a Német Fejlesztési Ügynökséggel és a kormányzatokkal, közel három évtizedes tapasztalatukat pedig szeretnék beépíteni a Hungary Helps Ügynökséggel való együttműködésbe.

Lehel László kiemelte a látható magyar jelenlétet, hiszen nemcsak pénzt utalnak valahová, hanem a magyar szervezet magyar munkatársakkal dolgozik a helyszínen, bevonva a helyi lakosokat is.

Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója szerint az első két közös projekt során fontos, hogy a két legsérülékenyebb csoportot, a nőket és a gyermekeket megkülönböztetett figyelem övezi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.