Aggasztja a Centrista Demokrata Internacionálét a baloldal szövetsége a Jobbikkal

Határozatban ítélte el a magyarországi baloldalt a szélsőjobboldali Jobbikkal kötött szövetsége miatt a Centrista (korábban: Keresztény) Demokrata Internacionálé (CDI). A világ kereszténydemokrata elitjét tömörítő szervezet aggályosnak tartja, hogy a korábban az Európai Unióból kilépést szorgalmazó, többször EU-s zászlót égető és a vallási és etnikai kisebbségek ellen gyűlöletet keltő Jobbik a magyarországi baloldalnak köszönhetően egy lehetséges jövőbeli kormánykoalíció tagjaként hatalomra kerülhetne.

Munkatársunktól
2021. 02. 19. 13:35
null
Az új népfrontpolitika egyelőre Gyurcsány pártjától a Jobbikig húzódik Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Határozatban ítélte el a magyarországi baloldalt a Jobbikkal létrejött együttműködése miatt a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) csütörtökön kiadott közleménye – közölte az MTI-vel Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken.

A világ kereszténydemokrata erőit tömörítő CDI elfogadhatatlannak tartja a szélsőséges, idegengyűlölő, rasszista és antiszemita politikai erőkkel történő együttműködést.

„Felszólítjuk a baloldali pártokat, hogy tartózkodjanak mindenfajta együttműködéstől, közös tevékenységektől, például politikai kerekasztal-beszélgetéstől vagy gyűlésektől az ilyen politikai erőkkel” – hangsúlyozza a CDI a csütörtökön kiadott határozatában.

Már a kereszténydemokrata világelitet is aggasztja a magyarországi baloldal szövetsége a szélsőjobboldali Jobbikkal
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz kezdeményezésére a CDI – amelynek Orbán Viktor miniszterelnök az egyik alelnöke – csütörtökön tartott vezetői ülésén a közép-európai helyzetre is kitért. Az ülésen született határozat kapcsán Németh Zsolt kiemelte, hogy

a CDI szerint aggodalomra ad okot a Jobbik korábbi, kifejezetten Európai Unió-ellenes politikája is, mivel a szélsőjobboldali párt éveken keresztül szorgalmazta az Európai Unióból való kilépést, illetve több alkalommal is EU-s zászlót égettek.

A kereszténydemokraták aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy azok a magyarországi baloldali és liberális pártok, amelyek az elmúlt években elhatárolódtak a szélsőjobboldali Jobbiktól, most a szélsőjobbot egy lehetséges jövőbeli kormánykoalícióban hatalomra segítenék.

A szervezet szerint a magyarországi baloldal együttműködése az antiszemita politikusokkal veszélyezteti a vallási kisebbségek helyzetét, különös tekintettel a virágzó zsidó közösségre.

A szélsőségekkel szemben tanúsítandó zéró tolerancia mellett a CDI felszólít minden európai pártot, hogy garantálja a szabad és tisztességes választásokat, továbbá tartsa fenn és garantálja az Európa-ellenes retorika minden formájával szembeni zéró toleranciát, „így támogatva a CDI európai regionális szervezetét, az Európai Néppártot egy valamennyi tagállam javát szolgáló hatékony és folytonos európai integráció érdekében végzett kérlelhetetlen erőfeszítéseiben”.

Lapunk korábban több cikkben is foglalkozott a magyarországi balliberális oldallal szövetségre lépő Jobbikkal.

A 2022-es országgyűlési választásokon a balliberális tömb tagjaként induló szélsőséges Jobbik körül még a 2019-es szerencsi időközi választáson is a képviselőjelöltjének, Bíró Lászlónak a rasszista és antiszemita megnyilvánulásaitól volt hangos a sajtó.

Ennek ellenére például Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a támogatásáról biztosította a szélsőjobboldali jelöltet. A korábbi európai parlamenti választásokon pedig olyan baloldali politikusok mentették fel a Jobbikot annak nyíltan szélsőséges múltja alól, mint például Karácsony Gergely főpolgármester:

Karácsony Gergely szerint Gyöngyösi Márton a parlamentben 2012-ben országgyűlési képviselőként elmondott, a zsidó származású, kettős állampolgárságú képviselők listázására irányuló javaslata nem volt nácizmus, csupán rossz mondat volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.