Kilőhetetlenné tennék a magyar Lynxeket

A német Rheinmetall vállalatcsoport StrikeShield aktív védelmi rendszerével szerelik fel a honvédség számára beszerzendő Lynx gyalogsági harcjárműveket – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

Munkatársunktól
2021. 05. 13. 11:36
null
A Brave Warrior hadgyakorlaton a Rheinmetall lynx KF41-ese Forrás: htka.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fenyegetést jelentő ellenséges páncéltörő lövedékeket semlegesíteni képes, úgynevezett aktív védelmi rendszerek nyújtják a ma elérhető legmagasabb fokú biztonságot a honvédség új harcjárművei számára. A StrikeShield megóvja a Lynxek személyzetét és a szállított katonákat. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a XXI. századi intenzív hadviselés viszonyai között, korszerű fegyverek tüzének kitéve is teljesítsék feladataikat – jelentette be Maróth Gáspár. A kormánybiztos rámutatott: mivel a haderőfejlesztés során a saját erők megóvásának képessége, túlélőképességük biztosítása kiemelt szempont, nem lehetett kérdés, hogy az új, nagy értékű fegyverrendszer-platformokat, járműveket a rendelkezésre álló legkorszerűbb önvédelmi megoldásokkal, technikákkal lássák el.

Az új, a XXI. század követelményeinek megfelelő harcjármű Zalaegerszegen fog készülni
Fotó: Bach Máté

A Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzéséről, valamint az eszközök nagy részét idehaza előállító vegyesvállalat létrehozásáról szóló megállapodásokat 2020 szeptemberében írták alá a német Rheinmetall és a magyar állam képviselői, több mint kétmilliárd euró értékben. A StrikeShield aktív védelmi rendszer ezen belül több mint 140 millió eurót tesz ki. A harcjárművek annak a korszerű nehézdandárnak a legfontosabb fegyverrendszerét alkotják majd, melynek felállítását a NATO felé vállalta Magyarország. A beszerzés egyúttal egy olyan alapvető haditechnikai eszközkategóriát állít helyre a magyar haderőben, mellyel az a BMP–1-esek több mint másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta egyáltalán nem rendelkezett.

Az első 46 darab, még németországi gyártású Lynx 2022-től érkezik, majd további 172 járművet már a hazai üzemből kap meg a honvédség. A Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi harcjárműgyárának alapkőletétele 2020 decemberében történt meg, a tervek szerint 2022 végén kerül sor a tesztüzemre, amit a termelés beindítása követ.

Tüzet tűzzel

A StrikeShield a Rheinmetall aktív védelmi rendszer (ADS) technológiájának legújabb generációja. A rendszer érzékelői és elhárító eszközei a harcjármű külső borításába kerülnek, körkörösen védve azt. A StrikeShield további előnye az igen gyors reakcióidő, amely lesállásból indított vagy többszörös támadás esetén biztosítja a jármű és a benne ülő katonák védelmét. A német cég terméke védelmet biztosít a rakéta páncélgránátok (RPG) és az irányított páncéltörő rakéták ellen, az irányított robbanás ellenlökése megakadályozza azt, hogy ezek elérjék a jármű külső felületét.

A StrikeShield APS rendszert a Lynx gyalogsági harcjármű hibrid páncélzatába integrálják. A hagyományos passzív kiegészítő páncélmodulok helyett egymástól elkülönített passzív páncéllapkák találhatók a járművön, amelyek külső és belső burkolata közé építik be az APS védelmi eszközeit. Az integrált formatervezés, illetve a passzív és az aktív technológiák kombinációja egyedülálló előnyöket kínál a védelmi képesség, a rendszer súlya és a költséghatékonyság szempontjából is.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.