Látványos közép-európai felemelkedésre készülünk

A magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, és azok is mi voltunk, akik az Euró­pába indított migránsinváziót megállítottuk Magyarország déli határainál, hívta fel a figyelmet tegnapi ünnepi beszédében Orbán Viktor. A Múzeumkertben nagy számban megjelent lengyel résztvevőkre utalva azt mondta: az árnyékukat Közép-Európára is kiterjeszteni szándékozó birodalomépítőknek mindig számolniuk kell a lengyel-magyar kötelékkel.

Magyar Nemzet
2019. 03. 16. 7:05
null
Mateusz Morawiecki (balra) és Orbán Viktor. A két miniszterelnök a lengyel–magyar barátság fontosságáról is beszélt a Múzeumkertben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy „hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék: keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” – mondta tegnap Orbán Viktor a Múzeumkertben. A miniszterelnök az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen közölte: látványos közép-európai felemelkedésre készülünk, hajdanvolt nagyságunk megismétlésére, elsöprő erejű közép-európai reneszánszra.

Itt vannak velünk a lengyelek ma is, ahogy végig velünk voltak 1848–1849-ben és a XX. században is – utalt a kormányfő a tömegben jól látszódó fehér-piros zászlóerdőre. A lengyelek nélkül ma Magyarország sem lenne szabad, és Európát sem lehetett volna újraegyesíteni – mondta. – Amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és bennünket, magyarokat is támadnak. Azoknak a birodalomépítőknek, akik ki akarják terjeszteni árnyékukat Közép-Európára, azt üzenjük: mindig számolniuk kell a lengyel–magyar kötelékkel – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, a szovjettel. – És azok is mi voltunk, akik az Európába indított migránsinváziót megállítottuk Magyarország déli határainál. És azok is mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda – emlékeztetett.

Húszezren gyűltek össze a Múzeumkertnél, köztük szép számban voltak lengyelek

A kormányfő kijelentette: új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk „az Euró­pai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak”, hogy Európa újra az euró­paiaké lehessen. A miniszterelnök szerint Magyarországon, ha szabadság van, minden van: „boldog békeidők, biztonság, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet”. – S mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van – sorolta.

Mateusz Morawiecki (balra) és Orbán Viktor. A két miniszterelnök a lengyel–magyar barátság fontosságáról is beszélt
a Múzeumkertben
Fotó: Havran Zoltán

Orbán Viktor végezetül azt mondta: ezért a szabadság nekünk „nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás”, „s mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. A ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki.”

Levél a magyarságnak

A magyar szabadság születése napján tisztelettel köszönti a világ magyarságát, és felemelő ünneplést kíván minden magyar honfitársunknak Orbán Viktor miniszterelnök március 15-e előestéjén közzétett levelében – közölte csütörtökön Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A levélben a kormányfő úgy fogalmazott: „1848. március tizenötödike szabadságunk, nemzeti függetlenségünk és összetartozásunk szimbóluma. Éljünk bárhol is a világon, ezen a napon egy ütemre dobban a szívünk.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.