Lejtőn az ellenzéki önkormányzatok

Majálisra, ügyvédekre és kommunikációs tanácsadókra szánnak pénzt az ellenzéki vezetésű településeken, ugyanakkor a fejlesztéseken, beruházásokon spórolni szándékoznak. Miskolcon közben arról döntöttek, hogy 10-11 százalékkal emelik a tömegközlekedés tarifáit, emellett járatokat csökkentenek és vonalakat szüntetnek meg.

2020. 02. 26. 11:54
null
Ritkábban járhat a miskolci villamos Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolc 2020-as költségvetése egy szomorú, fejlesztések, beruházások nélküli büdzsé lehet, egyetlen városfejlesztési eleme a diósgyőri vár rekonstrukciója, amiről még az előző fideszes városvezetés állapodott meg a kormánnyal – jelentette ki Alakszai Zoltán miskolci fideszes frakcióvezető. Szavai szerint ez a költségvetés visszafordítja Miskolcot arról a gyarapodó pályáról, amin 2010-ben elindult. A kormánypárti frakció ezért rekordszámú, 134 módosító indítványt nyújtott be a költségvetési tervezethez. Ezek több mint 1,4 milliárd forint értékben kisebb és nagyobb beruházásokat tartalmaznak. Közben Miskolc balliberális vezetése lezárta a rezsicsökkentés korszakát, és első lépésben máris 10-11 százalékkal emeli a tömegközlekedés tarifáit, miközben csökkenti a villamos- és autóbuszjáratok számát, és komplett vonalak szűnnek meg a városban.

A benyújtott költségvetési tervezet szerint idén Érden százmillió forinttal kevesebb pénz jut utakra és felszíni vízelvezetésre, mint tavaly. A büdzsét holnap tárgyalja a közgyűlés. Nem terveztek semmit a Fidesz–KDNP által tavaly indított faültetési programra, sem kulturális örökségvédelemre, sem közösségi költségvetésre – tájékoztatott Simó Károly kormánypárti frakcióvezető. A fideszes politikus ugyanakkor jelezte: a balliberális többség brutális összegeket tervezett be kommuniká­ciós tanácsadók és ügyvédek kifizetésére, utóbbiak feladata a korábbi városvezetés munkájának átvilágítása. Majálisra azonban várhatóan lesz pénz, május 1–2-ra több mint nyolcmillió forintból szerveznek sörfesztivált.

Salgótarjánban 2014 óta áll baloldali vezetés a város élén, de több mint öt év alatt sem tudtak csodát tenni. Sőt Fenyvesi Gábor kormánypárti frakciószóvivő úgy fogalmazott: az elmúlt években a Fidesz–KDNP-s kormányzat ­hiába öntötte két kézzel a pénzt a megyeszékhelybe, a várost újra az adósságspirál réme fenyegeti. – Az elmúlt évet már 1,133 milliárd forint hitellel zárta a város. Az idei költségvetésben pedig a szivárványkoalíció – a szocialisták a DK-val és a Jobbikkal – újabb 649 millió forint hitel felvételéről döntött – hangsúlyozta Fenyvesi Gábor.

Ritkábban járhat a miskolci villamos
Fotó: Havran Zoltán

Hozzátette: közben az elkövetkező esztendőkben csaknem 300 millió forintig emelkedik az éves adósságszolgálat. A politikus szavai szerint a város gazdasága romokban áll, a megyeszékhelynek semmilyen gazdaságfejlesztési stratégiája nincs. Úgy véli, a duplájára emelt építményadóval megnyomorítják a még a városban működő gazdasági társaságokat, aminek eredményeként a település központjában már szinte minden második üzlethelyiség kiadó, az irodaházak is üresen konganak.

A balliberális vezetésű Tatabányán a volt kormánypárti polgármester, Schmidt Csaba szerint a helyi költségvetés legnagyobb veszélye, hogy a korábbi évekhez képest minimális, 0,5 százalékos tartalékkal terveznek. A politikus tájékoztatása szerint a korábbi évekkel ellentétben a költségvetés nem számol egészségügyi beruházásokkal, a városi kórháznak sem eszközfejlesztési, sem működési támogatást nem biztosítanak. – A tömegközlekedés biztosítására szánt források stagnálnak, ami a bérköltségek jelentős emelkedése mellett a szolgáltatás színvonalának csökkenéséhez vezethet vagy veszteségessé teheti a városi tulajdonú busztársaságot – hangsúlyozta Schmidt Csaba, aki hozzátette: a költségvetésben nincs forrás tervezésre, új városfejlesztési programok előkészítésére sem. Fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy a polgármesteri hivatal költségkerete több mint 300 millió forinttal nő az előző évhez képest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.