Már Görögország is kerítéssel védi szárazföldi határait

Az Európai Bizottságnak tesznek fel kérdéseket a Fidesz európai parlamenti képviselői a görög kerítésről.

Forrás: facebook2021. 06. 22. 10:40
Migráció
Az AP felvételein látható, ahogyan az új, magas vasoszlopokból álló kerítést őrzi egy görög határőr Forrás: AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög kormány határkerítést állított fel a görög–török határon, az Evros folyó mentén, hogy így tartsa távol az illegális migránsokat. A csúcstechnológiával felszerelt műszaki zár célja a külső határok hatékonyabb védelme. Hidvéghi Balázs és Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselői ezzel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz. Ha az unió elismeri és hatékonynak tartja a görög határkerítés megvalósítását, akkor a képviselők álláspontja szerint a magyarországi, ideiglenes biztonsági határzárral kapcsolatosan is hasonló állásfoglalást kell kialakítaniuk.

 

A görög kormány még tavaly októberben jelentette be, hogy kerítést húz fel a Törökországgal szomszédos szárazföldi határain. A legfrissebb hírek szerint el is készült az öt méter magas fémkerítés, ami egy már létező, tíz kilométere drótkerítésrendszer meghosszabbítása lesz. A görög hatóságok minden csúcstechnológiát bevetettek az új műszaki zár kialakításánál, kamerák, radarok, drónok, hangágyúk és mesterséges intelligencián alapuló elemzések segítik majd a határvédőket az illegális határátlépések megakadályozásában.

Az AP felvételein látható, ahogyan az új, magas vasoszlopokból álló kerítést őrzi egy görög határőr
Fotó: AP

Hidvégi Balázs a közösségi oldalán nyilvánosságra hozott bejegyzésében mutatott rá, hogy amikor 2015-ben, a migrációs nyomás csúcsán Magyarország épített határkerítést, akkor a nemzetközi baloldal gyakorlatilag a fasizmus újjáéledését vizionizálta: „Mindennek elmondtak minket azért, mert megvédtük hazánk és az unió külső határait. Most, érdekes módon, nem jönnek az elítélő nyilatkozatok Brüsszelből és nem tiltakoznak a Soros-féle álcivil szervezetek sem” – fűzte hozzá a képviselő.

 

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Hidvégi Balázs Gál Kingával, a fideszes delegáció elnökével mindezek után írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz. Arra kíváncsiak, hogy ha elismerik a görög határkerítés hatékonyságát az unióban, megteszik-e ugyanezt visszamenőleg a magyar műszaki határzár esetében is. Azt is tudni szeretnék, hogy hozzájárult-e az Európai Unió a görög határvédelmi beruházás költségeihez. A sajtóhírek szerint magas szintű egyeztetés előzte meg az építkezést, ami arra utal, a görög kormány nem csak saját forrásból finanszírozta a műszaki zár létrehozását. Ha valóban segítette a beruházást az EU, akkor hasonló hozzájárulást kívánnának meg a magyar határzár költségei is, hiszen azzal is az uniós külső határokat védik.

Magyarország nem fogadja el a kettős mércét, várjuk a bizottság válaszát! – zárta közleményét Hidvéghi Balázs.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.