Mégsem mert önállóan dönteni a gödi momentumos polgármester

Tovább bonyolódik a gödi ellenzéki belháború, mivel Balogh Csaba gödi polgármester saját előterjesztését sem írta alá két, DK-s és LMP-s helyettesének leváltásáról. Úgy tudjuk, a momentumos városvezetőre saját pártjának vezetői gyakorolhattak nyomást. Lapunk úgy értesült: Balogh az előterjesztést nem vonta vissza, a két alpolgármestert továbbra is le akarja váltani.

2020. 05. 20. 15:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal nem mert élni a járvány adta egyszemélyi hatalommal Balogh Csaba gödi polgármester, miután a két helyettesének leváltásáról szóló, kedden saját magának benyújtott előterjesztését nem írta alá – tudtuk meg a gödi önkormányzat ügyeit jól ismerőktől. Akik emlékeztettek rá, a momentumos városvezetőt a testület döntő többsége még vasárnap felszólította: ne hozzon több, a járványhelyzettel össze nem függő döntést önhatalmúan. Állítólag saját pártvezetői voltak hatással az önjáró polgármesterre.

Lapunk úgy értesült a városban tavaly vezető szerephez jutott ellenzéki összefogás köreiből, hogy ennek ellenére Balogh az előterjesztést nem vonta vissza, a két alpolgármestert, Fülöp Zoltánt (LMP) és Lőrincz Lászlót (DK) továbbra is le akarja váltani, mondván: elfogyott a bizalma irántuk. Ugyanakkor az összes vitás kérdésben őt támogató, szintén momentumos képviselő Andrejka Zsombor kinevezésére vonatkozó indítványát is fenntartja, s amennyiben aláírja, ő lesz az alpolgármestere. Az előterjesztés szövegét mindenesetre megküldte az önkormányzati bizottságoknak, amelyek tagjai azért a bizalom elvesztésénél nyomósabb indokot szerettek volna hallani. A polgármester hirtelen előrántotta a költségtakarékos énjét és ezt válaszolta: „azért tartom sürgősnek meghozni a döntést már most, mert még ha két hét múlva a képviselőtestület vissza is kapná az ülésezési jogát, már fél hónap díjazása a jelenlegi polgármesteri apparátusnak is több, mint amennyit egyes civil szervezetek egész évre kapnak támogatásként. Nem kezelhetem könnyelműen ezeket a kiadásokat a jelenlegi körülmények között.” Az Azonnali.hu szerint a leváltásról szóló előterjesztést szó szerint így indokolta Balogh: „Feladataikat nem voltak képesek önállóan ellátni, referensi támogatásra volt szükségük. Így a teljes apparátus költségvetése havonta több, mint 2 millió forintjába kerül az önkormányzatnak. Ehhez képest a munkájuk nem eredményezett különösebb hasznot, nem váltak elengedhetetlenné, miközben a város várható bevételei is drasztikusan csökkentek. ”

Minderre a választásokon még őt támogató ellenzéki összefogás több tagja is azt mondja: „Balogh úrnak nem kellett volna önfejűen vezetni a várost és akkor a legnagyobb, évi egymilliárd forintnyi adót befizető Samsung-gyár nem került volna különleges gazdasági övezetbe, és az adói a mai napig a város kasszájába folynának be.”

Jó kérdés persze, hogy Balogh Csaba miért azután „világosodott” meg, hogy az önkormányzatban döntő többségben lévő belső ellenzéke még április elején emberileg és szakmailag alkalmatlannak minősítette a polgármesteri tisztségre és feljelentette őt az ellenzéki összefogás pártjainak a vezérkarainál. Ezt megelőzően Balogh Csaba azonnali hatállyal kirúgta dr. Horváth Ágnest, akit most februárban neveztek ki a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére, és aki a tavalyi önkormányzati választáson közös ellenzéki jelöltként, a DK támogatásával indult az egyik dunakeszi körzetben. A kinevezése pártközi megegyezés része volt, hiszen a momentumos Balogh öt hónapja a DK, az LMP, a Jobbik, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával lett a város vezetője.

A 12 fős testületben vele együtt csak négyen támogatják, míg nyolcan ellenzik a városvezetési gyakorlatát, azt hogy rendszeresen a testület többségének akarata ellenére dönt. Erre a koronavírus-járvány miatti jelenlegi helyzetben, mint a testület jogkörét gyakorló városvezetőnek lehetősége van. A jelek szerint viszont Balogh Csaba korlátlannak képzeli a hatalmát. Például míg a Samsung-gyár különleges gazdasági övezetbe sorolását követően a testület többsége tárgyalásokat szorgalmazott, Balogh a Momentum vezetésével egyeztetve, az európai parlamenti képviselőik bevonásával feljelentették hazánkat az Európai Unióban. Balogh ugyancsak a testület többségének az álláspontjával szembemenve önhatalmúlag szerződést kötött a hírhedt néhai Welsz Tamás Sólyom Airwaysben volt üzletfelének, Lucsik Jánosnak az érdekkörébe tartozó cégével, szaktanácsadásra. A polgármester ezen döntéséről már a Momentum köreiben is érezhették, hogy legalábbis problémás. Május 12-én az ellenzéki párthoz köthető Youtube-csatornán az egyik radikálisnak tartott megmondóemberük szemesítette is a polgármestert a ténnyel. Balogh azt állította kérdezőjének, fogalma sincs arról, hogy ki is valójában Welsz Tamás, és mi is az a Sólyom-céghálózat. „Nem ismerek olyan tényt, ami negatív lenne a céggel kapcsolatban.” – szögezte le Balogh, azt is állítva, hogy sosem hallott a 2013-ban a hírekbe került Sólyom Airwaysről.

„Egy polgármestertől elvárható volna, hogy tájékozódjon egy szerződés megkötése előtt, főleg, ha figyelmeztetik rá, hogy gondok lehetnek” – fogalmaznak erről politikai ellenfelei, akik ajánlják: Balogh üsse be a Google keresőbe a Lucsik, Sólyom, Welsz szavakat, és mintegy 2500 találatot kap.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.