Nő az oltási kedv, a magyarok kétharmada tervezi beoltatni magát

Már több mint a magyarok kétharmada, öt és fél millió ember tervezi beoltatni magát vagy már be is oltották – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Nemzet megbízásából készített közvélemény-kutatásából. A Pfizer a legnépszerűbb, azonban a keleti oltások kedveltebbek az AstraZeneca-vakcinánál.

Munkatársunktól
2021. 03. 22. 5:45
NAGY Imre
Debrecen, 2021. mrcius 17. Nagy Imrnt beoltjk az orosz Szputnyik V koronavrus elleni vakcina els adagjval a Debreceni Egyetem Kenzy Gyula Egyetemi Krhz Nappali Krhzban kialaktott oltponton 2021. mrcius 17-n. Jobbra frje, Nagy Imre. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év eleje óta folyamatos emelkedés tapasztalható az oltási hajlandóság kérdésében. 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik beadatni maguknak a vakcinát, vagy már be is vannak oltva. Ez az arány jelenleg 69 százalék, tavaly decemberben 35 százalék volt.

Továbbra is az idősebbek és a nagyobb településen élők körében a legmagasabb az oltakozási kedv, de szinte minden vizsgált csoport esetében növekedés volt tapasztalható.

Ez nem meglepő, hiszen már több mint másfél millióan megkapták az oltást Magyarországon komolyabb mellékhatások nélkül, így a közvetlen hozzátartozók és az ismerősök pozitív tapasztalatai tovább növelik a bizalmat a vakcinákban.

A Pfizer vakcinája a legnépszerűbb a magyarok körében, 61 százalék beadatná magának azt, sőt hat százalék csak ezt az oltóanyagot fogadná el. Legkevésbé az AstraZeneca népszerű a magyarok körében, 37 százaléknyian oltakoznának vele, és mindössze egyszázaléknyian választanák kizárólag az angol–svéd terméket.

A keleti vakcinák népszerűbbek az AstraZenecánál: mind a kínai Sinopharm, mind pedig az orosz Szputnyik V oltóanyagot a megkérdezettek fele beadatná (50, illetve 48 százalék).

Komoly törzsbázisa is van a két vakcinának, a kínai esetében ötszázaléknyian, az orosz esetében pedig háromszázaléknyian mondták azt, hogy csak ezzel oltakoznának. A Moderna termékét is nagyságrendileg annyian választanák, mint a két keleti oltóanyagot (53 százalék).

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. március 16. és 17. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Az ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.