Orbán Viktor: A magyar egészségügy kiemelkedően erős

– Az elmúlt évben a magyar egészségügy komoly terhelés alatt is jól vizsgázott – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, megköszönve az ápolók és orvosok munkáját. A miniszterelnök kifejtette, hogy időben lépett a kormány, ezért állunk most jobban a vakcinák beszerzésével, mint az EU nyugati tagállamai. A kormányfő mindenkit arra kért, regisztráljanak az oltásra, mert itt a harmadik hullám, és életek múlnak azon, hogy az oltási görbe jobban emelkedjen, mint a fertőzéseké.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2021. 02. 19. 7:40
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy a ma reggeli jelentések alátámasztják, hogy itt a járvány újabb hulláma, emelkedik a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és sajnos az elhunytak száma is. Meredeken emelkedik a tendencia, és egy nagyon veszélyes pillanatba kerültünk.

Úgy fogalmazott, hogy egyszerre van már vakcina, megkezdődött a konzultáció az újraindításról, ha gyorsabb az oltás, ha többen jelentkeznek, akkor életeket nyerünk, de ha a harmadik hullám erősebb lesz, akkor életeket veszítünk.

Hozzátette, hogy a magyar egészségügy kivételesen erős, bírja az erőpróbát, kiválóan vizsgázott. A miniszterelnök az ápolók napjára utalva külön köszönetet mondott a hazai kórházak, egészségügyi intézmények ápolóinak.

– Ha húszezer embernek kellene covidos ellátás, arra is képes lenne a magyar egészségügy. Nagyok a tartalékaink – fogalmazott a miniszterelnök.

– Tavasszal egymás után jártam végig a kórházakat, mert látni akartam, hogyan veszik fel a ritmust, és hogyan alkalmazkodnak. Nemcsak a jól képzettségről van szó, hanem katonai precizitásra van szükség. A magyar egészségügy jól vizsgázott – fogalmazott Orbán Viktor.

A beoltottság állapotáról Orbán Viktor elmondta: – 391 821, legalább egyszer beoltott személyünk van. Ez a szám 441 ezer főre fog hamarosan felugrani: nagyjából tíz nap alatt 650 ezer embert fogunk beoltani. Március elején leszünk 1 millió 225 ezer főnél. A folyamat jól halad, 2 millió 582 ezer fő lesz áprilisra a beoltottak száma. Akik eddig regisztráltak, azokat áprilisra be fogjuk oltani – részletezte a miniszterelnök, és megerősítette, hogy mindenkit arra kér, hogy jelentkezzen az oltásra, mert csak így tudnak segíteni.

– Mindenki megválaszthatja a neki megfelelő oltóanyagot – mondta a miniszterelnök. – Akinek nincs megfelelő vakcina, az megvárhatja azt az oltóanyagot, amely a számára megfelelő, ez a saját döntése. A járvány harmadik hullámánál azonban bárkit elérhet a fertőzés, ezért mindenkinek felelős döntést kell hoznia.

Jelenleg Magyarországon van a legtöbb vakcina az EU-ban: májusban három és fél millióval több embert fogunk beoltani, mint a többi uniós ország.

Ez annak köszönhető, hogy nem az EU-s beszerzésre alapozunk, hanem saját beszerzéssel is biztosítjuk az ellátást – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta: jelenleg hazánkban van a legtöbb vakcina az Európai Unióban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– A konzultáció azt a célt szolgálja, hogy magunk hozzuk meg az életünket érintő döntéseket – fejtette ki a miniszterelnök.

– Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget – mondta Orbán Viktor. – Az a jó döntés, amelybe minél több embert bevonunk, és amelyben több egyetértési pont jön létre. A felelősség a kormányé, de sokat segít, ha az emberek elmondják a véleményüket arról, hogy hogyan akarnak kijönni a korlátozások világából. Közös érdekünk, hogy jó döntés szülessen – hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök kifejtette: a magyarok gondolkodnak. – Jó az észjárásunk, előre tudtuk, hogy ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint tavasszal, amikor ugyancsak kevesebb volt a védekezésre alkalmas eszköz, mint ahogy most vakcinafronton is ez a helyzet a világban. Ezért kezdtünk már novemberen tárgyalni az orosz, a kínai kutatókkal – mondta a miniszterelnök. – Hogy ehhez mit szól más, az nem érdekel bennünket, nekünk magunkra kell figyelni, a magyar életek a fontosak. Az elején majd kapjuk a kritikákat, aztán majd rájönnek, hogy mi gondolkodtunk jól, s akkor jönnek utánunk – mondta el véleményét Orbán Viktor.

– Az országos tiszti főorvos szerint a kínai vakcina tesztelése jól halad, megfeszített munkával dolgoznak ezen a járványügyi szakemberek.

A nyitással kapcsolatos konzultációt az ellenzék azért támadja, mert a baloldal egy hatalmi iskola. A hatalom mesterei nem ismernek kíméletet, áttaposnak mindenkin, a betegeken, a betegséggel fenyegetetteken is – vélekedett a kormányfő, aki szerint, ha úgy gondolják, hogy sikertelen a járványkezelés, akkor ennek hangot is adnak, ebből is politikai tőkét akarnak kovácsolni a baloldalon. – Korábban láttam esélyt arra, hogy fontosabb nekik az ország, most megtagadták az együttműködést, túl messzire mentek, itt életekről, a szüleinkről van szó, ezek mélyebb dolgok, ezek emberi dimenziók, ahová nem tudja magát megfelelően pozicionálni a baloldal – mondta Orbán Viktor.

– A konzultáció azt a célt szolgálja, hogy magunk hozzuk meg az életünket érintő döntéseket – fejtette ki a miniszterelnök.

– Az ellenzék hozzáállása azért bántó a konzultációt illetően, mert például a 13. havi nyugdíj visszaépítése is konzultáció eredményeképpen jött létre, tehát ezzel az emberek véleményét minősítik le. A korlátozások feloldására vonatkozó konzultációt egy nap alatt százhúszezren töltötték ki. Ennyi embert bohócnak nevezni az a félreértése a politikusi feladatnak – fejtette ki a miniszterelnök a baloldal magatartásáról.

A közép-európai kapcsolatokról és a V4-ek legutóbbi találkozójáról is beszélt Orbán Viktor. – A Krakkóban rendezett találkozón ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy a közép-európai államok együttműködése több évszázados történelmi múltra tekint vissza – állapította meg a kormányfő. Kifejtette, hogy a V4-ekben Szlovákia stratégiai szerepet játszik, hiszen ő köti össze északot déllel.

– A V4 országai között a csővezetékek, a villamosvezetékek és a közlekedési útvonalak kiépítése alapvető stratégiai érdekünk – emelte ki Orbán Viktor.

– Szlovákián át Lengyelországig ki kell építeni ezt a hálózatot, mert az észak–déli összeköttetések teszik lehetővé, hogy Magyarország hozzáférjen a negyvenmilliós lengyel piachoz, és a lengyelek is érdekeltek a Balkán elérésében.

A közép-európai együttműködésben tehát a történelmi dimenzión túl egy nagyon erős gazdasági érdek is húzódik – emlékeztetett a miniszterelnök.

– Pajzs és bástya voltunk, Európa külső veszélyei ellen mindig mi védtük a Nyugatot – fogalmazott a miniszterelnök. – A migráció nyomása alatt is védjük ezt a biztonságot, azon múlik a kontinens biztonsága, hogy mi hogyan állunk az illegális bevándorlás kérdéséhez.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a török hódítás idején is volt olyan, hogy egyes országok összeálltak a törökökkel. – Ha Európa nem tart össze a külső fenyegetettséggel szemben, az hiba. Egy okos európai politikus tudja, hogy ha nem fogunk össze, akkor veszélyeztetjük saját lakóhelyünket, országunkat, polgáraink életét – mondta el véleményét a miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.