Orbán Viktor: Magyarországnak működnie kell + videó

A miniszterelnök bejelentette, hogy a rendőrség is részt vesz a kórházak látogatási tilalmáról és a maszkok használatáról szóló szabályok betartatásában.

Végh Attila – Vizvári Soma
2020. 09. 11. 7:38
Orbn Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című szeptember 11-i adásában reggel interjút adott Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor Budapest főpolgármesterétől, Karácsony Gergelytől nagyobb odafigyelést kért a budapesti idősotthonok tekintetében, utalva a legújabb fertőzésekre, a kamaraerdei otthon 29 betegére.

A miniszterelnök szerint ez sokkal fontosabb dolog, mint a biciklisávok felfestése.

– Van egy haditervünk. Tudtuk, hogy a második hullám más lesz, mint az első, minden szakértő ezt jelezte előre. Ezért a haditervet is másként kellett összeállítani. Úgy ítéltük meg, hogy egy nemzeti konzultációt mindenképpen tartanunk kell az első sokk után. Az ország az első hullám alatt nem vizsgázott rosszul,

a világ legsikeresebben védekező országai között vagyunk.

Az embereken múlik, hogy betartják-e a szabályokat, nagy volt a fegyelmezettség, mondhatni, nemzeti együttműködés jött létre a járványkezelésben.

Ha egy mondatban kell összegeznem a nemzeti konzultáció eredményét:

Magyarországnak működnie kell, nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot.

Persze meg akarjuk védeni szüleink, nagyszüleink életét, de a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. Tehát a haditervünk az idősek megvédése mellett, hogy megtartsuk az ország működőképességét – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint nemzetközi konzultációra is szükség van a vírushelyzetben. Hozzáfűzte: nem kell számítani általános korlátozásra.

Elszigetelt tanulók, osztályok lesznek, tömeges fertőzés miatt elszigetelt iskolák is lehetnek, de nem lesz általános bezárás.

A szülők átprogramozták az életüket tavasszal a gyerekek érdekében, ezt most el kell kerülni, egyedi döntéseket fogunk hozni az adott helyzetekben. Erről rendszeresen fogja tájékoztatni a kormány a lakosságot – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátette: az iskolákba való belépésnél ellenőrizni kell a testhőmérsékletet.

A kormányfő kijelentette:

a szabályok betartását ki fogják kényszeríteni, rendőri segítséggel is, ez most főleg a kórházak látogatási tilalmára és a maszkok használatára érvényes,

utóbbit ki fogják terjeszteni, ha romlik a helyzet.

Igazuk van azoknak, akik szerint a kötelező maszkviselés az egyéni szabadságjogokat korlátozza, de járvány van.

– Most nem tudunk százból egy ilyen polgártársunkhoz türelemmel lenni. Ha fegyelmezetlenek vagyunk, másokat fertőzünk meg.

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy ez a helyzet nem tart majd örökké, addig azonban arra kértem a belügyminisztert, hogy a járvány ideje alatt szerezzen érvényt a szabályoknak – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő azt is bejelentette: hogy minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást.

A V4-es országokkal napi egyeztetés folyik a járványhelyzetről – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint

nem kell megijedni attól, hogy Brüsszel idegesen reagált a magyar határzárra, be fogják látni, hogy ez jó intézkedés volt, át fogják venni,

mint ahogyan az illegális bevándorlással kapcsolatos intézkedéseket is átvették.

A V-4-es államokkal történelmi sorsközösségben barátságban vannak a magyarok,

ezt a járványügy területén is hasznosítani szeretné Magyarország. A miniszterelnök hozzátette: ezért biztosít a kormány speciális belépési lehetőségeket a V4-országok polgárai számára, hiszen hasonló védekezési formát, szisztémát használnak, így csökkentve a fertőzés veszélyét, létrehozva ezzel egy közép-európai biztonságos szigetet.

Az elkövetkező európai csúcsértekezlet előtt a miniszterelnök elmondta, Angela Merkellel, sőt Donald Trumppal is egyeztetett telefonon, ezeken is a koronavírus elleni védekezésről beszélgettek. Orbán Viktor szerint,

amit most az USA és Németország képvisel, az jó Közép-Európának.

– A mai politika kollegiális, beszélünk egymással, nemcsak a nagykövetek vagy jegyzékváltás útján. Kisebb társaságban is beszélgetünk, például a német kancellárral a ciprusi és a kínai politikai ügyek voltak terítéken a járvány mellett. A miniszterelnök szerint

szükség van a világban egy önálló európai politikára.

– Nyitott kormányzást valósítunk meg, folyamatosan konzultálunk, mivel egyedül soha nem lehet senki elég okos – fejtette ki Orbán Viktor. A magyar kormánynak már van haditerve.

Annyi munkahelyet akarunk teremteni, amennyit a vírus megszüntetett.

Teremtettünk pénzügyi lehetőséget az emberek számára, hogy a belföldi turizmusban vegyenek részt. Budapest más kérdés, mert rá van utalva a külföldi turizmusra. Van a fővárosnak százmilliárd forint megtakarítása, ezt még Tarlós István gazdálkodta ki, amiből 50-60 milliárdot a vállalkozások védelmére kell fordítania Karácsony Gergelynek. Véleménye szerint ennek szükségét hamarosan a fővárosi önkormányzat is belátja majd, hiába ellenkeznek most még.

A kormány egymás után hozza azokat a döntéseket, amelyek a gazdaság védelmét szolgálják, béremeléseket, beruházásokat akarunk.

A miniszterelnök elmondta, édesapjától tanulta, hogy mindenkinek arra van ideje és pénze, amire akarja, amiért tesz valamit. Ezt az elvet Orbán Viktor érvényesnek tekinti az ország költségvetésére is. A járvány okozta gazdasági helyzetben átcsoportosítások fogják jellemezni a költségvetést.

– Lehetőséget szeretnénk adni a magyar polgároknak arra, hogy a pénzüket új állampapírokban, tisztességes nyereséggel fektethessék be,

a megtakarítások tekintetében is bízzanak a magyar államban, ne külföldi befektetőnél keressék a megoldást.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar gazdaság felé erős a bizalma a világnak.

Ész, kurázsi, ötlet jellemzi a magyar gazdaságpolitikát, vezetőket.

Van forrás egy eredményeket hozó gazdaságpolitikához – jegyezte meg Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.