Rágalomhadjárat készül hazánk ellen

Újra a migránsokkal szembeni erőszakos fellépéssel vádolja a magyar határőröket a német közmédia. A többek között a Soros-alapítványok által támogatott újságírói munkaközösség által készített beszámoló a Frontex 2016-os jegyzőkönyveiben szereplő, migránsok által tett vallomásokra épít. Az ARD tényfeltárónak mondott riportműsorában ma este bemutatandó anyag tendenciózus kijelentéseit a magyar kormány már évekkel ezelőtt cáfolta.

Baranyai Gábor - Csekő Imre - Kárpáti András
2019. 08. 06. 11:48
null
A rendőrség ismét megerősítette: jogszerűen járnak el a migránsokkal szemben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállami – közte a magyar – határőrizeti szervezetek munkatársait a migránsok elleni erőszakkal, a Frontex euró­pai uniós határ- és partvédelmi ügynökséget pedig tétlenséggel vádolja egy tegnap megjelent német–brit sajtójelentés.

A magyar kormány intézkedéseit 2010 óta bíráló ARD német országos közszolgálati televízió Report München című politikai magazinműsora, valamint a Correctiv nevű német, magát függetlennek nevező tényfeltáró újságírói munkaközösség és a The Guar­dian című brit lap közös beszámolójában külön kiemelte, hogy a nemzetközi jogi előírások szerint mindenkinek jogában áll menedéket kérni egy országban, akkor is, ha illegálisan lépett be a területére.

Felróják, hogy a nemzeti határvédelmi szervezetek az úgynevezett visszaszorítási (push-back) akciók­kal, sokszor erőszakkal, fenyegetéssel, az emberi jogok megsértésével akadályozzák az Európai Unió külső határán az illegális migránsok menedékkérelmi jogát, s mindehhez a Frontex asszisztál.

A sajtójelentés szerint a fentieket támasztja alá a Frontex számos nem nyilvános, belső használatra készült irata, amelyek a többi között „az erőszak mértéktelen alkalmazásának” eseteit dokumentálják, mások mellett bolgár, magyar és görög határőrök tevékenységét ismertetve.

A rendőrség ismét megerősítette: jogszerűen járnak el a migránsokkal szemben
Fotó: Havran Zoltán

A Report München mai adásában bemutatandó beszámoló szerint a dokumentumok jelentős része pedig az „eset lezárva” megjegyzéssel ér véget, annak ellenére, hogy például az ügynökség mellett működő emberi jogi tanácsadó testület több alkalommal felszólította a Frontexet, hagyjon fel a magyarországi EU-s külső határon folytatott tevékenységével.

A Frontex tegnap határozottan cáfolta a sajtójelentésben foglaltakat, illetve hangsúlyozta, hogy nincs joghatósága a nemzeti határvédelmi hatóságok felett. Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője a sajtóbeszámolóra reagálva úgy fogalmazott, hogy nagyon komolyan veszik a jelentésekben megfogalmazott vádakat, amelyeknek az igazságtartalmát a Frontex ki fogja vizsgálni.

Minden alapot nélkülözve híresztelik – nem is először – hazai és nemzetközi híroldalak, hogy a magyar rendőrök erőszakot alkalmaznak az illegális migránsokkal szemben – ezt pedig már a Police.hu oldalon írta tegnap az ORFK kommunikációs szolgálata, amely megjegyezte azt is: „Annak elbírálására, hogy a magyar rendőrség állományának intézkedései jogszerűek vagy törvénytelenek, nem egy konzultatív emberi jogi fórum rendelkezik hatáskörrel, amely állításait sajtóhírekre alapozza. Annak ellenére, hogy ez a szervezet már több alkalommal kapott meghívást Magyarország határőrizeti tevékenységének helyszíni megismerésére, nem élt a lehetőséggel.”

A beszámoló hitelességét ugyanakkor az is gyanússá teszi, hogy a citált dokumentumok ugyanazt a pár mondatot tartalmazzák az állítólagos kegyetlen bánásmódról. A Frontex jelentése azonban nincs megjelölve a cikkekben, így annak konkrét tartalmáról nem tudni meg többet. Bővebb információt egyedül a már említett Correctiv nevű, német nyelvterületen működő nem kormányzati szervezet honlapján találni.

Az NGO internetes oldalán egy 2016 decemberében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága munkatársai által felvett és a Frontexnek megküldött jegyzőkönyv szerepel, amelyben egy fiatalkorú afgán migráns vallomása szerint a magyar rendőrök egy 13-14 fős csoportja fizikailag bántalmazta, gumibottal verte, lefújta paprikaspray-vel őt és társait, és rájuk uszította kutyáit. A történettel kapcsolatos kételyeket erősíti, hogy a panasztevő szerint mindez a szerb oldalon történt. Ilyen és ehhez hasonló vádak, történetek már évekkel ezelőtt megjelentek a nyugati médiában, amit a magyar kormány cáfolt, bizonyítékok hiányában alaptalannak tartott.

Az azonban tény, hogy a magát függetlennek nevező Correctiv újságírói munkaközösség tevékenységét többek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is támogatja. Honlapjuk tanúsága szerint az elmúlt három évben összesen mintegy 88 millió forintnak megfelelő támogatást kaptak a szervezett migráció mellett kardoskodó spekuláns alapítványától.

A tegnapi sajtóbeszámolók, a ma este adásba kerülő műsor, a tényfeltárónak hazudott módszerek azt jelzik: migránsügyben, pár hónapnyi szünet után, újra rágalomhadjárat készül hazánk ellen.

Jogot sért az illegális határátlépő

– A Frontexnek a német és a brit sajtó által idézett nem nyilvános, belső használatra készült jelentéseit azok próbálják most felhasználni a bolgár, görög és magyar nemzeti határvédelmi szervek ellen, akik csak menekültekről és menedékkérőkről írnak. Mindezt pedig annak ellenére teszik, hogy nyilvánvaló: az Európába érkezőknek legfeljebb elenyésző része valódi menekült – hiszen többségük esetében nem európai az első biztonságos ország –, így döntő hányaduk migráns, és gazdasági okokból kelnek útra – jelentette ki lapunknak Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes sajtóorgánumok a Frontex szemére vetik, hogy „tétlenül szemléli a határőrök jogsértéseit” – miközben azért aggódnak, hogy az illegális határátlépők nem adhatják be a menedékkérelmüket –, az elemző felhívta a figyelmet, hogy a Frontex nem menekültügyi ügynökség, hanem határvédelmi feladatokat ellátó szervezet, ezért sem feladata, hogy a menedékkérelmek benyújtását megkönnyítse.

– Éppen az a probléma, hogy a tagállamokban szolgálatot teljesítő Frontex-hivatalnokok nem veszik ki a részüket a határvédelemből. Pedig aki a határokat illegálisan lépi át, az nemcsak tagállami jogot sért, hanem uniós szabályokat is, ezért helyénvaló, ha a tagállami határőrizeti szervek határozattan lépnek fel a jogsértőkkel szemben. Hiába próbálják azt a látszatot kelteni a német és a brit újságírók, hogy a külső határokon embertelen jogsértéseket követnek el, ha az általuk idealizált bevándorlók azok, akikhez valódi bűncselekmények köthetők – húzta alá Párkányi Eszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.