Sorosék kivetették a hálót a baloldali önkormányzatokra

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a Soros György által támogatott NGO-k kifizetőhelyeiként működnek a 2019-es önkormányzati választások eredményeként baloldali irányítás alá került települések a Századvég szerint. Az alapítvány elemzése rámutat, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal esetleges 2022-es választási győzelme esetén a Soros-szervezetek országos szintre terjesztenék ki a politikai befolyásukat.

Magyar Nemzet
2020. 09. 09. 15:53
IMF And World Bank Hold Spring Meetings
470063558 Fotó: Chip Somodevilla Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc és szövetségesei leplezetlenül a részükről partnerként kezelt politikai lobbiszervezetek kifizetőhelyeként tekintenek az általuk irányított településekre, amely a közpénzekkel való felelős gazdálkodás követelményével nehezen összeegyeztethető – hívja fel a figyelmet a Századvég Alapítvány. Az elemzés szerint ezzel párhuzamosan a balliberális vezetésű önkormányzatok sorozatos megszorító intézkedéseket eszközölnek, melyek tükrében megkérdőjelezhető a szóban forgó NGO-k számára történő forrásjuttatás létjogosultsága. Az elemzés két konkrét példát is hoz: DK-s Niedermüller Péter vezetése alatt álló erzsébetvárosi önkormányzat közel hatmillió forintos értékben kötött megbízási szerződést a külföldi forrásokból bőkezűen finanszírozott Transparency Internationallel a belső szabályzatok felülvizsgálata céljából, miközben a kerületi óvodapedagógusoknak nyújtott Erzsébetváros-pótlékot megszüntették. Pikó András, a VIII. kerület polgármestere – a képviselő-testület mellőzésével – döntött arról, hogy az önkormányzat az Open Society Foundations által támogatott Rosa Parks Alapítvánnyal és a Partners Hungary Alapítvánnyal közösen óvodafejlesztési támogatásra nyújt be uniós pályázatot. A pályázati forrás viszont végül nem a kerületi óvodákhoz, hanem a két NGO-hoz érkezett, ezzel párhuzamosan a józsefvárosi szociális és egészségügyi dolgozóktól a 13. havi juttatást is megvonták.

Az átláthatóság álcája

A Századvég elemzése szerint nem új keletű jelenség, hogy a helyi baloldali döntéshozók Soros György NGO-hálózatának fókuszába kerültek: a Transparency International – a K-Monitorral, valamint az Átlátszó.hu-val karöltve – már 2014-ben programot indított az önkormányzatok átláthatóságáért. A kezdeményezés folytatódott 2019-ben, amikor is a programhoz csatlakozók közül 14 – túlnyomórészt balliberális – polgármesterjelölt és Karácsony Gergely mandátumot szerzett. A szakmai szempontok mellőzését és a politikai motivációk elsődlegességét jelzi, hogy egyebek mellett az átlátható költségvetési gazdálkodás megteremtését, továbbá a döntéshozók elszámoltathatóságát hangoztató javaslatcsomaghoz Gajda Péternek, a korrupciós botrányoktól hangos kispesti önkormányzat szocialista polgármesterének csatlakozását sem kifogásolták. A Századvég szerint ennek tükrében kevésbé meglepő, hogy az újbudai polgármester, a DK-s László Imre a Transparency International kuratóriumi elnökét, Nagy Zoltánt átláthatatlan, mindössze ötnapos határidejű pályázati eljárással nevezte ki a kerület átláthatósági biztosának. Az alapítvány feltételezése szerint az átláthatóság megteremtésének hangoztatása csupán ürügyként szolgál ahhoz, hogy a baloldali politikai erők az általuk természetes szövetségesnek tekintett NGO-kat, illetve az ezekhez köthető személyeket pozícióhoz, valamint további, a politikai viszonyok befolyásolását szolgáló lehetőségekhez juttassák.

Janicsárképző

Az elemzés kiemeli: a Soros-szervezetek politikaformálási igényét jelzi, hogy a Közélet Iskolája – melynek társalapítója és kuratóriumi tagja Udvarhelyi Tessza, Pikó András józsefvárosi polgármester bizalmasa – kampányfőnökök képzésére irányuló rendezvényt szervez, melyen többek között támogatói bázis építéséről, önkéntesek toborzásáról és irányításáról, valamint kommunikációs stratégiákról tervezik okítani a résztvevőket. A Közélet Iskolája jelentős beágyazottsággal rendelkezik a balliberális eszméket képviselő nem kormányzati szervezetek világában, támogatói között feltűnik az Open Society Foundations éppúgy, mint a Norvég Civil Támogatási Alap, a Rockefeller Brothers Fund, a Rosa Luxemburg Stiftung, valamint a német szociáldemokraták pártalapítványa, a Friedrich Ebert Stiftung.

Furcsa koalíció

Az elemzés ugyancsak figyelemre méltónak tartja a Civilizáció Koalíció nevet viselő NGO-tömörülés kezdeményezését. E formáció (melynek tagjai egyebek mellett a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság, az Amnesty International Magyarország és az Ökotárs Alapítvány) Karácsony Gergely részére készített egy javaslatcsomagot 2019 novemberében, amely a fővárosi vezetés és a civil szféra közötti szorosabb együttműködést célozza. Az említett dokumentum javaslatot tesz egy függetlenített „budapesti ombudsman” kijelölésére, amely a szóban forgó külföldről finanszírozott lobbiszervezetek javaslatainak érvényesülését monitorozná, és intézkedéseket is kezdeményezhetne azok be nem tartása esetén. A javaslat továbbá felveti annak lehetőségét, hogy kihasználatlan ingatlanok igénybevételével olyan közösségi terek kerüljenek kialakításra, amelyek „fizikailag is lehetőséget adnak a közös gondolkodásra”. Érdekesség, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester nyitottnak mutatkozott az együttműködésre irányuló ötletek megvalósítására.

Szintén aggályokat vet fel, hogy a főpolgármesteri hivatal által tervezett klímaügyi közösségi gyűlés, amelyet az Open Society Foundations által támogatott DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány segítségével bonyolítanak le.

A Századvég következtetése szerint nehezen vitatható, hogy az amerikai tőzsdespekuláns által támogatott NGO-k a baloldali önkormányzatoktól megszerzett erőforrásaik egy részét – a 2022-es országgyűlési választásokra való felkészítés jegyében – a nemzeti kormány megbuktatására kívánják fordítani, illetve a szakmaiság és civilség leple alatt a nyílt társadalom érvényesülését kívánják elősegíteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.