Sorozatgyilkos lehet a Kámfor utcai hajléktalan

Két korábbi emberöléshez is köze lehet a sorstársát tavaly augusztusban megkéselő hajléktalannak. Ha a gyanú bizonyítást nyer, a sorozatgyilkos tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 01. 02. 9:31
2020 augusztus 26 Kámfor utca helyszínelés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedte szabadlábra újév napján a tavaly augusztus óta emberölés gyanúja miatt letartóztatott 46 éves E. Lászlót a Budai Központi Kerületi Bíróság. A férfi letartóztatásának ideje lejárt volna, ám a nyomozóhatóság bizonyítékai szerint legalább három gyilkossághoz is köze lehet, szökésétől és további jogsértések elkövetésétől tartva indítványozták a 2020 augusztusa óta börtönben levő férfi további fogva tartását.

Egy budapesti, XIII. kerületi Kámfor utcai romos vasúti telephelyen 2020. augusztus 26-án egy vérző férfira bukkantak. A sértett még élt, a mentőknek el tudta mondani, hogy arra ébredt, valaki mellkason szúrta. Kórházba szállították, életét több műtéttel lehetett csak megmenteni. A rendőrök a közelben rátaláltak a hajléktalan E. Lászlóra, aki azt állította, egy ismeretlen alak rájuk rontott, megtámadta őt és a sértettet is, ő félelmében elfutott, nem látta mi történt. Később, mikor rájött, hogy áldozata túlélte a késelést, változtatott a vallomásán és elismerte, hogy ő szúrt. Önvédelemre hivatkozott. Ezt nem tudta semmivel sem alátámasztani, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának nyomozói az adatgyűjtések és a tanúvallomások alapján olyan bizonyítékokat találtak, melyek szerint a férfi egy régi sérelem miatti vita során szándékosan, emberölési szándékkal szúrta mellbe ismerősét.

E. László neve már egy 2020 májusi és egy júliusi bűnügy nyomozásánál is felmerült.

Tavaly május 27-én, szintén az angyalföldi, Kámfor utcai telep mellett egy 29 éves hajléktalan férfi holttestére bukkantak, az orvos szakértő szerint az áldozatot leszúrták, halála után kirabolták, az előző nap felvett ötvenezer forintos rokkantsági nyugdíja miatt ölhették meg. Júliusban, ugyanezen a környéken megtámadtak egy harmadik hajléktalant is, aki elmondta, hogy egy idegen pénzt kért tőle, majd amikor ezt megtagadta, akkor a támadója megverte, arccsontját több helyen is eltörte, sőt, amikor a földre zuhant, elvette az értékeit is.

A rendőrség a helyszínek közelsége, az elkövetési mód, a rideg kegyetlenség, erőszakosság egyezése miatt jutott arra a következtetésre, hogy mindhárom Kámfor utcai eset E. Lászlóhoz köthető.

A férfi neve ráadásul egy 2017-es esetnél is felmerült már, akkor november utolsó napján egy józsefvárosi önkormányzati lakáshoz hívtak mentőt. Az ott élő férfi két hajléktalant is befogadott, ezek egyike, E. László volt, aki megverte szállásadójukat, majd hajnalban elment otthonról. A sértetthez a másik befogadott hajléktalan hívott orvost, az áldozatot kórházba vitték, de két nap múlva meghalt. E. László tagadta a bűncselekmény elkövetését, tanúja nem volt a bántalmazásnak, ekkor még nem volt elég bizonyíték a gyanúsításhoz.

A BRFK a négy ügyet összevonta, a beszerzett bizonyítékok láncolata szerint E. Lászlót nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és két védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják.

A férfi egyik esetben sem tett részletes vallomást, kihallgatásai során rendre tagadta az életellenes bűncselekmények elkövetését. A Budai Központi Kerületi Bíróság szökés, valamint az eljárásban való jelenlétének biztosítása érdekében két hónappal hosszabbította meg a férfi letartóztatását, egyben elrendelte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmeorvosi Intézetben történő vizsgálatát.

A nyomozó hatóság szerint egyértelmű, hogy az erőszakos, kegyetlen, agresszív, pénzért mindenre képes gyanúsított sorozatban követte el a gyilkosságokat, illetve gyilkossági kísérleteket, nem kizárt, hogy évtizedes hajléktalan életmódja során még több nála gyengébb, kiszolgáltatott helyzetben levő emberrel szemben követett el hasonló súlyosságú erőszakos bűncselekményeket.

A sorozatgyilkos tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.