Több állami támogatást kap a baloldali vezetésű Érd városa

Simó Károly, a helyi Fidesz–KDNP vezetője szerint szertefoszlottak az önkormányzatok kivéreztetéséről szóló durva balliberális vádak.

2021. 02. 23. 10:27
Csőzik László
Csőzik László polgármester Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 400 millió forinttal – mintegy tíz százalékkal – több támogatást ad a kormány Érd önkormányzatának, mint amennyi a tavalyi, eredeti költségvetésben szerepelt – erről az érdi Fidesz–KDNP frakcióvezetője adott tájékoztatást a Facebook-oldalán. Simó Károly hozzátette:

ezzel beigazolódott: nemhogy „kivéreztetné” a kormány az önkormányzatot, hanem több pénzt ad.

Szavai szerint Érd idén összesen 4,2 milliárd forint normatív működési támogatást kap az államtól „csak kellene tudni gazdálkodni belőle”. – A sejtésem az önkormányzat pénzügyi helyzetével kapcsolatban ezzel beigazolódott. Többszörösen is. Kiderült, hogy végig az volt – és az van – amit mondtunk. Ezért igyekezett titkolni a polgármester – még az önkormányzati képviselők elől is – a valós helyzetet – emelte ki a kormánypárti politikus.

Hozzátette: ezzel kiderült, hogy amit a városházi propaganda és az országos baloldali média mondott, abból semmi nem igaz, sőt az ellenkezője történik.

Rámutatott arra, a polgármester által hétfő este benyújtott költségvetési tervezet arra is rávilágít: 2020-ban és 2021-ben is több működési támogatást kap az érdi önkormányzat a kormánytól, mint a korábbi években.

Az ellenzéki Csőzik László vezette Érdet sem hagyja magára az állam
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A polgármesteri előterjesztésben ezzel kapcsolatban ez áll: a feladatfinanszírozási rendszert illetően több változás történt az előző évhez képest. Kedvező körülmény, hogy megszűnt a „beszámítás” rendszere, amely korábban csökkentő tényezőként jelent meg az egyes jogcímeken kiszámított támogatásoknál.

– Ennek köszönhetően jelentősen növekedtek a települési önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímen biztosított összegek a zöldterület gazdálkodás és a közvilágítás támogatása sorokon – fűzte hozzá.

Emellett több állami pénz érkezik Érdre az óvodapedagógusok bértámogatásának emelkedésének és a kulturális intézményekben dolgozók hatszázalékos bérfejlesztésének köszönhetően. Csőzik László balliberális polgármester ugyanakkor megemlítette, hogy a szolidaritási hozzájárulás számítási módját az önkormányzat számára kedvezőtlen módon alakították át. Hozzátette: így ettől az évtől az önkormányzat szolidaritási hozzájárulás fizetésére kötelezett.

Mint azt korábban megírtuk, az érdi balliberális vezetés törvénysértést követett el azzal, hogy a február 15-i határidőig nem nyújtották be a város költségvetési tervezetét, Csőzik László ezt egy héttel később, hétfőn este tette meg.

Emiatt Tényi István a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult, aki az elmúlt években több országos hatókörű ügyben kezdeményezett jogi lépéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.