Több száz millió forintra rúgó ingatlanspekuláció gyanúja Érden

Mostanra érhet be a huszonhárom éve húzódó ingatlanmutyi Érden. Csőzik László érdi baloldali polgármester nemrég jelentette be, hogy 426 millió forint kifizetése várható egy több mint huszonhárom éve húzódó ingatlanspekuláció ürügyén egy régi támogatójának. Ha terve megvalósul, úgy fizeti ki ezt az összeget a közismerten baloldali üzletembernek, hogy az egészet megpróbálja az előző, fideszes városvezetés nyakába varrni. T. Mészáros András korábbi polgármester előbb próbált megegyezni a vállalkozóval, majd nyolc évig pereskedett, hogy az önkormányzatnak egy forintot se kelljen fizetnie, és a felek közötti, MSZP–SZDSZ ideje alatt keletkezett konfliktus megoldódjon. Csőzik egy ügyes ügyvédváltással azonban megfordította a széljárást. 

2020. 08. 14. 10:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány hete egy eldugott hirdetmény született arról, hogy módosítják az érdi építési szabályozást azért, hogy még értékesebbek legyenek a polgármester által preferált vállalkozó telkei – mondta lapunknak Simó Károly, az érdi Fidesz–KDNP-képviselőcsoport vezetője. Hozzátette: minden jel arra utal, hogy az önkormányzatnak 426 millió forint kártérítést kell majd kifizetnie az építési vállalkozónak. – Ha igaznak bizonyul Csőzik László közlése, akkor az említett vállalkozó úgy kap 426 millió forintot közpénzből, hogy közben megmarad a telke is. Ez az ingatlanspekuláció gyanúját is felveti – magyarázta Simó, aki feltette a kérdést: ebben az ügyben a polgármester az érdieket képviseli vagy az érdiek pénzéből gazdagodni kívánó baloldali vállalkozó érdekeit?

Rossz viszony miatt szakadt a koalíció

Az ingatlanügy huszonhárom éve kezdődött, amikor több vállalkozó telket vásárolt Érd határában, Mihálytelepen. Egy helyi, elektronikában tevékenykedő érdi vállalkozó több telket is vett 2001-ben, néhányat az Ercsi úti focipálya mellett. Két évvel később az akkori MSZP–SZDSZ által vezetett önkormányzat meg akarta szerezni tőle a városközponti telkét. Hogy sarokba szorítsák, változtatási tilalmat rendeltek el az Ercsi úti focipálya melletti területén lévő telkeire, majd temető céljára jelölték ki azokat.

A zavaros ügyek a város baloldali polgármesteréhez vezetnek. Fotó: Bach Máté

– Az érdi MSZP–SZDSZ-koalíció 2006-os szakadásának egyik oka az volt, hogy az MSZP-s polgármester, Döcsakovszky Béla kifejezetten rossz viszonyban volt az említett ingatlantulajdonos vállalkozóval. Ezért a 2006-os önkormányzati választásokon az SZDSZ önállóan indult. A vállalkozó lánya is a párt képviselőjelöltjeként indult Csőzik László csapatában. Többen tudni vélték, hogy az önálló SZDSZ kampányköltségeinek jelentős részét helyi, üzleti érdekeikben sértett vállalkozók állták – mondta el lapunknak Simó Károly. Hozzátette: Csőzik a választás után nagy túlélőként a fideszes polgármester, T. Mészáros András mellett is alpolgármester lett.

Az új fideszes vezetés kezelte a konfliktust

– T. Mészáros András polgármester megpróbálta helyrehozni a rossz viszonyt a város és a vállalkozó között. Az új önkormányzat eltörölte az elődök által elrendelt változtatási tilalmat is – emlékeztetett Simó. A vállalkozó 2009 novemberében még azt is felajánlotta, hogy ha a város nem akar temetőt építeni a telkeire, akkor ő szívesen átad az önkormányzatnak egy 1,3 hektáros telekrészt.

– Nem tudni, mi történt 2010 elején, de néhány hónappal a választások előtt – amelyen Csőzik is elindult – a vállalkozó visszalépett a korábbi megállapodástól, és követelte, hogy minden ellentételezés nélkül hozzon a város olyan döntést, ami jelentősen felértékeli mind a városszéli, mind a városközponti telkeit. 2010-ben végül elfogadták az új helyi építési szabályzatot. Ez lényegében a vállalkozó telkeire vonatkozóan nem változtatott semmit a 2003 óta érvényes építési szabályokon – emlékezett vissza az önkormányzati képviselő. Hozzátette: két évvel később, 2012-ben a vállalkozó jogi eljárást indított arra hivatkozva, hogy az érdi önkormányzat által már 2003 óta hatályban lévő korlátozások csökkentették a telkei értékét, és 208 millió forint kártalanítást kért.– Az önkormányzat határozottan védekezett, az ügy kétszer is megjárta a legfelsőbb bírói fórumokat. 2019 végén, amikor Csőzik újból visszatért az érdi városházára, leváltva T. Mészárost, a megismételt per már a végéhez közeledett. Addig a polgármesteri hivatal jogászai vitték az ügyet egy ügyvédi iroda közreműködésével. Megállapították, hogy sem a kártalanítás jogalapja nem áll fenn, az értékcsökkenés nem az önkormányzat magatartásának tudható be, hiszen a 2008-as válság vitte le az ingatlanárakat, amelyek csak 2012-ben kezdtek helyreállni. Rámutattak arra is, hogy számtalan eljárásjogi hiba is történt, tehát az érdi önkormányzat semmiképp nem kötelezhető kártalanítás kifizetésére.

Az önkormányzatnak Fizetnie kell

– A volt SZDSZ-es Csőzik két hónap múlva megbízott egy új ügyvédi irodát azzal, hogy képviselje az önkormányzat érdekeit. Az ügyvédi szerződésben rögzítették, hogy az ügyvéd a polgármester utasításai alapján jár el – mutatott rá a helyi viszontagságokra a fideszes képviselő, aki hozzátette: azt nem tudni, milyen utasításokat adhatott Csőzik polgármester az új ügyvédnek, de az addig jól álló perben hirtelen minden megfordult. Csőzik nyár elején egy Facebook-posztban jelentette be, hogy az érdi önkormányzatnak hamarosan 426 millió forint kártérítést kell kifizetnie. Ez pontosan annyi, amennyire az eredeti követelés a kamatokkal nyolc év alatt növekedhetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.