Tüntetés lesz a DK-s rasszista szavai miatt

Demonstrációt szervez holnap délutánra Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé a helyi Fidesz és a Fidelitas, miután a kerület polgármestere, Niedermüller Péter rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat. Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a DK-s politikus felfedte valódi énjét.

Bákonyi Ádám
2020. 01. 29. 5:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük.

Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek” – mondta az ATV múlt pénteki adásában Niedermüller Péter, a DK alelnöke, Erzsébetváros polgármestere. Miután szavai általános felháborodást keltettek, Nie­dermüller a közösségi oldalán azt állította, szó sincs arról, hogy rémisztőnek gondolná a fehér, keresztény heteró férfiak és nők csoportját.

Niedermüller Pétert (jobbra) lemondásra szólítják föl
Fotó: Katona Vanda

A VII. kerületi Fidesz és Fidelitas azonban nem fogadta el a magyarázkodást, és tüntetést hirdetett holnap délután 17 órára Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé. A rendezvényen felszólal Bayer Zsolt publicista, Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, illetve Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet országgyűlési képviselője is.

– A képződmény szóhasználat már önmagában sértő, emberhez méltatlan kifejezés, de aki bőrszín, szexuális beállítottság vagy vallás szerint megkülönböztet embereket, és ehhez különböző tulajdonságot fűz, az kimeríti a rasszizmus fogalmát – mondta lapunknak Bajkai. Hangsúlyozta: bárhogy is próbálják magyarázni, Niedermüller részéről színtiszta gyűlöletbeszéd hangzott el.

– A tüntetéssel fel akarjuk a figyelmet hívni arra, hogy Magyarországon van egy párt, amelynek alelnöke gyűlöletet szít. Niedermüller Péter szavai még súlyosabbak a holokauszt 75. évfordulójának tükrében, ráadásul egy olyan kerület polgármestereként mondta, ahol zsidó honfitársaink ezrei haltak meg borzalmas körülmények között a gettóban – jelentette ki Bajkai István.

Elmondása szerint a tüntetésen Niedermüllert lemondásra, mindazokat a pártokat pedig, akik együttműködnek a DK-val, elhatárolódásra és a gyűlöletbeszéddel szembeni állásfoglalásra szólítja majd fel. A fideszes politikus kitért arra is, hogy amikor Niedermüller kijelentései elhangzottak, az önmagukat jogvédőknek mondó szervezetek, például a Helsinki Bizottság vagy a balliberális sajtó, így az Index, a 444.hu hallgattak, és csak most, a tüntetés szervezése okán foglalkoznak vele.

– Azok a szervezetek, amelyek nem emelték fel a szavukat Niedermüller rasszista kijelentései ellen, valójában nem jogvédők. Ők csak akkor hallatják a hangjukat, amikor saját érdekeik szerint akarnak politikát csinálni – mondta Bajkai István.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.