Keserű gyógymód az asztmára

A leveles kel és a keserű dinnye egyszer talán az életünket is megmentheti.

Betegszoba.hu
2013. 03. 14. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Massachusettsi Egyetem Orvosi Karának kutatói egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogyan képesek a bizonyos élelmiszerek keserű ízét adó vegyületek visszafordítani a légutak összehúzódását. Ez a hatás a későbbiekben a légutak akadályoztatásával járó betegségek, például az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésében használható fel.

„Izgalmas lehetőség, hogy egy szép napon, további kutatásokat követően, a bronchodilátorok új gyógyszerosztályát lehet majd kifejleszteni, amivel gyorsabban és kevesebb mellékhatással lehet visszafordítani az asztmás rohamokat, mint a jelenleg rendelkezésre álló készítményekkel” – nyilatkozta a PLOS Biology márciusi számában közzétett tanulmány szerzője, Ronghua ZhuGe.

A keserű íz receptorai valószínűleg azért alakultak ki a szervezetünkben, hogy figyelmeztessenek a kártékony vagy mérgező élelmiszerekre. A kutatók hosszú ideig úgy vélték, hogy ezek a receptorok csak a nyelvben lévő néhány sejtben fordulnak elő, de az elmúlt néhány évben kiderült, hogy sok más sejtben is megtalálhatók a testünk más részein.

A légutakban lévő simaizomban található keserű ízreceptorok ellazítják a sejteket, amikor keserű ízű anyagoknak vannak kitéve. Az asztma jellegzetessége a simaizom sejtjeinek rendkívüli összehúzódása, ami a légutak szűkületét, majd légzési nehezítettséget okoz. Az, hogy a keserű ízű anyagok képesek ellazítani ezeket a simaizmokat, arra utal, hogy megállíthatják az asztmarohamokat, ráadásul a jelenlegi gyógyszereknél gyorsabban.

Asztmaroham esetén a légutakban lévő simaizomsejt membránján található csatornák nyitva vannak, így a kalcium beáramolhat a sejtbe, melynek következtében összehúzódik. Amikor a sejtek összehúzódnak, a légutak összeszűkülnek, és nehezebbé válik a légzés. Dr. ZhuGe és munkatársai kimutatták, hogy a keserű anyagok lezárják ezeket a kalciumcsatornákat, ami lehetővé teszi a bronchodilatációt. Amint a kalciumcsatornák bezárulnak, a kalcium szintje visszaáll a normális szintre, és a sejt ellazul. Ez pedig véget vet az asztmarohamnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.